Netwerkvirtualisatie

Netwerkmanagement kan een tijdrovende taak zijn voor de netwerkbeheerder. Netwerkvirtualisatie verbetert de productiviteit en efficiëntie van de beheerder en optimaliseert netwerksnelheid, betrouwbaarheid, flexibiliteit en veiligheid.

Veel taken kunnen automatisch worden uitgevoerd, ongeacht de complexiteit van het netwerk. Bestanden, programma's en mappen kunnen centraal beheerd worden, hardware oplossingen, zoals harde schijven en tape-drives kunnen makkelijk toegevoegd worden en opslag ruimte wordt eenvoudig verdeeld.

Wat is netwerkvirtualisatie?

Virtualisatie is eigenlijk niets meer dan het creëren van een virtuele versie van iets, om op die manier verschillende componenten makkelijker gelijktijdig te kunnen laten draaien. Bij netwerkvirtualisatie worden netwerkswitches gecombineerd, maar blijft elke switch als een enkele entiteit binnen het netwerk opereren. De beschikbare middelen binnen een netwerk worden gecombineerd door het opsplitsen van de beschikbare bandbreedte binnen kanalen. Elk onafhankelijk van elkaar beveiligd en elke eindgebruiker heeft een gedeelde toegang tot alle bronnen op het netwerk.

Het principe is eenvoudig, toch komt er nogal wat bij kijken om deze techniek goed te laten werken. De meest eenvoudige virtualisatietechniek is clustering. Een groep switches wordt geconfigureerd als een enkele entiteit en vervolgens wordt deze groep als zijnde een enkelvoudige switch beheerd/geconfigureerd, terwijl de switches wel afzonderlijk blijven opereren. Voordeel is enkelvoudig beheer van meer dan één switch, hetgeen de netwerkmanagementtaken vereenvoudigt.

Ook op de datalink-laag kan netwerkvirtualisatie toegepast worden. Ook in dit geval wordt een groep switches als een enkele entiteit geconfigureerd, maar in tegenstelling tot bij clustering is in dit geval wel sprake van een gezamenlijke MAC-tabel. Groot voordeel van laag 2-virtualisatie is dat tussen de verschillende 'stacks' gebundelde Ethernet-verbindingen gemaakt kunnen worden, welke gedistribueerd over de gevirtualiseerde switches verbonden zijn. Dit geeft een hoge mate van redundancy en minimale failover-tijd.

Netwerklaag

In geval van netwerkvirtualisatie op de netwerklaag (laag 3-virtualisatie) worden de ARP-tabellen en routeringstabellen gedistribueerd over gevirtualiseerde switches. Toepassing van deze technologie maakt gebruik van redundante routeringprotocollen overbodig. Ook hier gelden failover-tijden die liggen tussen de 10 en 100 milliseconden. Laag 3-virtualisatie is een complexe aangelegenheid, zeker afhankelijk van welke routeringsprotocollen gebruikt worden.


Voordelen van netwerkvirtualisatie

  • Efficiënter beheer van netwerkcomponenten
    Wanneer bijvoorbeeld vier switches afzonderlijk in een netwerk opereren, moeten deze ook afzonderlijk beheerd en geconfigureerd worden. Wanneer deze switches in een 'stack' geconfigureerd worden, dan volstaat een enkele configuratie. Dit leidt tot beduidend minder configuratie- en onderhoudstaken.
  • Schaalbaarheid
    Op- en afschalen naar gelang de behoeften van het netwerk kan eenvoudig en flexibel. In plaats van fysieke toevoeging van hardware kan gekozen worden voor een gevirtualiseerd alternatief met voldoende uitbreidingsmogelijkheden. Dit geeft grote flexibiliteit, is schaalbaar en waarschijnlijk ook beter geprijsd.
  • Resiliency
    Een gevirtualiseerd netwerk heeft een positieve impact op het netwerkverkeer. Iedere afzonderlijke switch voert actief layer 2- en layer 3-activiteiten uit. Elk packet dat op een switch binnenkomt en gerouteerd moet worden, wordt door dezelfde switch gerouteerd waar het packet op binnenkomt.
  • Servervirtualisatie
    Netwerkvirtualisatie gaat goed samen met servervirtualisatie. Meervoudige serveraansluitingen op gevirtualiseerde switches geven een hoge mate van beschikbaarheid en performance. Verbindingssnelheden tussen server(s) en gevirtualiseerd netwerk kunnen in een gevirtualiseerde omgeving verdubbeld en/of opgevoerd worden.
  • Integreren van services
    Binnen gevirtualiseerde netwerken kunnen verschillende services eenvoudig geïntegreerd worden. Bijvoorbeeld firewall, IPS, SSL, load balancing en application modules. De services maken deel uit van het gevirtualiseerde netwerk en worden daarmee ook virtueel.


Netwerkvirtualisatie past perfect in omgevingen waar downtijd geen optie is. Zowel in de access-laag als in de core zijn goede oplossingen beschikbaar. Het is belangrijk altijd goed na te gaan welke oplossing het meest geschikt is voor de beschikbare ICT infrastructuur en die het beste past binnen de ICT behoefte van uw organisatie.

 

Terug naar overzicht

Netwerkvirtualisatie

Deel dit artikel via:

Volgende

POTS PSTN ISDN
PSTN, POTS en ISDN