Nationaal roaming

Bij roaming kan onderscheid gemaakt worden tussen nationale roaming en internationale roaming. Bij nationale roaming kan een abonnee van een netwerk-operator ook gebruik maken van het netwerk van een andere operator in zijn eigen land, bijvoorbeeld in die gebieden waar zijn eigen operator nog geen dekking heeft.

Nationale roaming (Virtual National Roaming - VNR)

Nationale roaming (Virtual National Roaming - VNR) is een 'Emergency Service' voor bedrijven en organisaties met bedrijf kritische activiteiten en/of dienstverlening. Sommige apparaten/ medewerkers in deze organisaties moeten altijd bereikbaar zijn om een goede dienstverlening te kunnen garanderen. Nationale roaming biedt een oplossing voor lokale verstoringen in het mobiele radionetwerk en dekkingsproblemen. Met Nationale roaming als extra service op een abonnement kunnen apparaten of medewerkers in die gevallen tijdelijk een ander Nederlands mobiel netwerk gebruiken.

Virtual National Roaming wordt op dit moment niet commercieel aangeboden in Nederland. De landelijke Nationaal Roaming faciliteit wordt alleen in crisis situaties waarbij een storing een grote impact heeft op de maatschappij toegepast.

Partijen welke een simkaart vermarkten welke “nationaal roaming” ondersteunt, bieden in de praktijk een simkaart aan uit een buitenlandse IMSI reeks. Kortom: U krijgt een “internationale” simkaart welke in Nederland kan roamen over verschillende netwerken. Dit is hetzelfde principe als een Nederlandse simkaart welke in elk land buiten Nederland gebruik kan maken van de aanwezige lokale netwerken.

Kenmerken “Roaming simkaart”:

  1. Gebruik kunnen maken van meerdere lokale radio netwerken en dus niet afhankelijk zijn van één operator (één dekkingsgebied). Met een buitenlandse kaart kun je in Nederland dus gebruik maken van bijvoorbeeld het radio netwerk van KPN, Vodafone en/of T-Mobile.
  2. Het dataverbruik wordt door de lokale operator op een andere wijze afgehandeld dan wanneer een simkaart zich op zijn “eigen thuis” netwerk bevind.
  3. Er zijn meer “hobs” tussen de simkaart en server waar de data naartoe gaat. Dit maakt de dataverbinding meer afhankelijk van verschillende componenten (netwerken) bij verschillende operators. Het maakt de dienst echter wel minder afhankelijk van de dekking van lokale radio netwerken.
  4. Data wordt gedistribueerd over buitenlandse netwerken. Dit gebeurt altijd, ondanks dat de simkaart en de server waar de data naartoe gaat zich beide in NL bevinden. Dataverkeer van de eindklant wordt dus altijd via buitenlandse netwerken gerouteerd en valt daarmee onder andere wet en regelgeving dan in NL wordt gehanteerd. Met een roaming kaart uit de EU zal dit in de praktijk geen probleem vormen vanwege Europese regelgeving. Met roaming kaarten van buiten de EU is het noodzaak te kijken wat dit voor u betekent.
  5. De latency is over het algemeen groter, voor sommige toepassingen is dit een belangrijk issue. Afhankelijk van de toepassing zullen deze kenmerken een voor- óf nadeel zijn.

Terug naar overzicht

Deel dit artikel via: