Low Power Wide Area Netwerken NB-IoT en LoRa

Low Power Wide Area Netwerken (LPWAN) staan aan de basis van de enorme potentie van slimme Machine-to-Machine (M2M) applicaties en Internet of Things (IoT) oplossingen. IoT over LPWAN, Narrow Band (NB) en Long Range (LoRa) biedt vele voordelen op het vlak van kosten, energieverbruik, dekking en veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat de wereldwijde markt voor LPWAN jaarlijks met 89,3% zal groeien tot 2021.

NB-IoTNB-IoT

NB-IoT verbindt apparaten via bestaande mobiele netwerken. Het werkt op bestaande masten zonder hardwarematige aanpassingen en wordt gezien als één van de internationale standaarden voor IoT-netwerken. Het is een Low Power Wide Area-techniek, die op efficiënte wijze sensoren met het internet verbindt. De kosten van de hardware en het stroomverbruik zijn laag, terwijl de kracht van het signaal tot tien keer zo sterk is als dat van gsm. De techniek is hierdoor vrijwel overal en langdurig inzetbaar.

De techniek voorziet in een veilige en betrouwbare verbinding om kleine hoeveelheden data in beide richtingen te versturen. Het is daarmee uitstekend geschikt voor toepassingen waar kleine hoeveelheden data gecommuniceerd wordt over langere periode. De techniek is kosten efficiënt vanwege relatief lage ‘device’kosten en laag energieverbruik.

NB-IoT is niet geschikt voor het versturen van grote hoeveelheden data. Huidige NB-IoT toepassingen voorzien in lage snelheid, grove data en hoge mate van betrouwbaarheid. Het wordt vooral gebruikt in de Smart Home en Smart Office IoT-toepassingen, waar sprake is van inpandige dekking, lange batterij duur en lage kosten.

LoRa LoRa

LoRa is een techniek waarmee het mogelijk is om apparaten te verbinden over lange afstand. Dit tegen lage ‘device’kosten, beperkte bandbreedte en een batterij duur van wel 10 tot 15 jaar. De techniek is bedoeld voor apparatuur die niet constant een internetverbinding nodig heeft, maar af en toe data moet doorgeven.

Een typisch Lora-netwerk bestaat uit eindapparaten die draadloos in verbinding staan met verschillende gateways, welke via IP in verbinding staan met een centrale netwerkserver. Data van de apparaten komt binnen op een centrale server. De communicatie via LoRa is eenzijdig. LoRa is geschikt voor verbindingen over lange afstand en is goed te koppelen met bestaande (mobiele) netwerken.

LoRa IoT techniek biedt een aantrekkelijke mix van voordelen op het gebied van communicatie over lange afstand, beveiliging en laag energieverbruik. Tegelijk biedt het een feilloze verbinding tussen slimme apparaten, zonder dat er lokaal complexe installaties hoeven plaatsvinden. LoRa is een laagdrempelige techniek, zonder hoge initiële kosten, waar kleine hoeveelheden data mee verstuurd kunnen worden.

Het wordt momenteel vooral gebruikt in de industriële sector in productieprocessen en in openbare en commerciële toepassingen waar sprake is van het verbinden van veel apparaten tegelijk, zoals bijvoorbeeld Smart City toepassingen. Parkeermeters, verkeersregelinstallaties, locatiemonitoring, slimme verlichting, vuilcontainers, talloze IoT-applicaties die met LoRa samengebracht kunnen worden tegen betaalbaar tarief.

Data

Met LPWAN kan laagdrempelig en tegen relatief lage kosten gebruik gemaakt worden van de vele toepassingen van het Internet of Things. Zowel NB-IoT als LoRa zijn bedoeld op het slim maken van apparaten en deze via het internet (met elkaar) te verbinden. Het levert een stroom aan data wat nieuwe inzichten oplevert. Monitoring en analyse van deze data maakt het mogelijk de klant beter in kaart te brengen, behoeften in de markt te identificeren en bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Ongeacht de techniek biedt dit vele mogelijkheden voor organisaties. Heeft u vragen over de mogelijkheden voor uw organisatie? Wij vertellen u er graag meer over. Neem voor advies en/of meer informatie contact met ons op.

Terug naar overzicht

Volgende

Machine 2 Machine
Wat is M2M?