Kleurenschema patchkabels

Patchkabels worden gebruikt om verschillende apparaten zoals computers, printers of modems aan een router in uw netwerk te verbinden. Patchen is het aansluiten van patchkabels via een hub naar bijvoorbeeld een router. Deze techniek wordt vaak toegepast op kleine en grotere netwerken. Patchen slaat dus op het verbindende element van de patchkabels.

Hoewel de term patchkabels of patchsnoeren vaak wordt gebruikt voor iedere korte data- of elektrische kabel, zijn het feitelijk niets anders dan ethernet-kabels. Een ander woord dat wordt gebruikt is UTP kabel.
 

Gebruik van patchkabels

Patchkabels worden vooral gebruikt voor het simplificeren van grote netwerken. Er kunnen verschillende kleuren kabels geleverd worden, zodat men ze eenvoudig kan herkennen in gecompliceerde situaties. Een monteur kan zo eenvoudig de verschillende kabels aansluiten. De kleur of codering van de patchkabels versimpelen dus het zoekwerk naar de juiste kabel. Door middel van een code op de mantel van de kabels worden verschillende categorieën aangeduid. De drie meest gangbare soorten kabels worden aangegeven met categorieën zoals Cat 5 ,Cat 5E, Cat 6 en Cat 7. Deze categorieën geven het signaal en draagkracht van de kabels weer. VTM hanteert een standaard kleurenschema voor het gebruik van patchkabels:
 

Kleur

Toepassing

Orange

WAN/verbinding

Blauw

Werkplek (werkstations/ VOIP toestellen)

Paars

WiFi AP en Mediaspelers (Aruba/Sonos)

Geel

Switch naar Switch & Router naar Switch

Rood

Servers, SAN en NAS.

Roze

Minicomputers zoals RaspBerry/ Arduino

Groen

MFC Equipment zoals Printers/Scanners

Zwart

Test omgeving

Wit/Grijs

Alarmsystemen

Terug naar overzicht

Deel dit artikel via: