IP-Adressen

De IP in IP-adres staat voor Internet Protocol. Het is een techniek die gebruikt wordt om computers in een netwerk met elkaar te laten communiceren. Er zijn verschillende soorten IP-adressen waartussen men onderscheid maakt.


Dynamisch IP-adres versus statisch IP-adres

Als een NIC (network interface controller) een statisch IP-adres heeft, blijft dit adres telkens hetzelfde; als het een dynamisch IP-adres is, wordt het dynamisch gealloceerd, bijvoorbeeld met het DHCP-protocol, en kan het in de loop van de tijd veranderen.

Privé-IP-adres versus Publiek IP-adres. Een prive-IP-adres is een IP adres welke binnen het eigen netwerk word gebruikt. Buiten het "publiek internet" om. Een privé-IP-adres is een adres uit de in RFC 1918 beschreven adresruimte. Voor het koppelen van apparaten aan het "publiek internet" is een publiek IP adres nodig (IPv4 / IPv6).


IPv4 versus IPv6

Tot nu toe gebruikt men voornamelijk IP-adressen die bestaan uit 32 bits, het zogenaamde Internet Protocol versie 4-systeem (IPv4). In de praktijk blijkt dit systeem te weinig bruikbare adressen op te leveren, zodat men het systeem Internet Protocol versie 6 (IPv6) ontwikkeld heeft, met IP-adressen bestaande uit 128 bits.


Uw oplossing

Bij sommige oplossingen is het noodzakelijk om uw apparaten via een back-end systeem te benaderen. Om dit te realiseren dient het apparaat (vaak) een statisch IP-adres hebben.

Bij gebruik van publieke IP adressen is het device, zodra de modem van het device is aangemeld op het netwerk, vanaf het internet bereikbaar op het desbetreffende IP adres. Dit levert een kwetsbaarheid op in de beveiliging van het device, kan ongewenst dataverkeer tot gevolg hebben en is kostentechnisch minder interessant omdat publieke IP adressen schaars zijn en daardoor duurder.

Wij leveren statische IP-adressen daarom in de regel in combinatie met een VPN-verbinding. Zo kunt u uw apparaten veiliger, eenvoudiger en op een meer kostenefficiënte manier beheren.

 

Terug naar overzicht

what is ip address ipv4

Deel dit artikel via:

Volgende

Tip van Jennifer Buurmans ticket indienen VTM klantportal thumb klein
Ticket indienen via de VTM klantportal