Internet VPN of provider VPN

Met een VPN verbindt u eenvoudig verschillende netwerken met elkaar zodat tussen deze netwerken datacommunicatie mogelijk is. U bent er zeker van dat uw medewerkers, partners, klanten en systemen op een betrouwbare, veilige en kostenefficiënte manier wereldwijd met elkaar kunnen communiceren.

Het type VPN dat voor uw oplossing het meest geschikt is hangt af van verschillende factoren. Zo zijn bandbreedtes, service garanties, beveiligingniveau, protocol (IP/Ethernet) en flexibiliteit van de verbindingen bepalend in de keuze voor een VPN oplossing. In grote lijnen zijn er 3 soorten VPN types te onderscheiden:

Site-to-site Internet VPN

De site-to-site-VPN wordt vaak ingezet door organisaties om netwerken van geografisch gescheiden vestigingen met elkaar te verbinden. De VPN verbinding wordt gecreëerd over het "open" internet.

File:VPN site-to-site.jpg

Remote-access Internet VPN

Hierbij zal een gebruiker toegang krijgen tot de private LAN van een organisatie door middel van een VPN. In de eerste plaats valt dan te denken aan werknemers die thuis of op verplaatsing toegang zullen hebben tot het private bedrijfsnetwerk. De VPN verbinding wordt gecreëerd over het "open" internet.

File:VPN remote.jpg

Provider-provisioned VPN (PP-VPN)

Bij een PP-VPN vindt het datatransport niet plaats over het openbare internet, maar over een besloten network dat wordt geëxploiteerd door één provider. Deze provider heeft end-to-end beheer over alle componenten van het netwerk.

Met behulp van MPLS (Multi Protocol Label Switching) kunnen meerdere klanten van de provider gebruik maken van hetzelfde fysieke netwerk, terwijl de verkeersstromen van de diverse klanten strikt gescheiden zijn. Hierdoor heeft elke partij in feite haar eigen privé-netwerk en kan data uitgewisseld worden tussen alle locaties (any-to-any). Hierbij kan bij vrijwel alle providers gekozen worden voor IP-VPN (internet protocol, laag 3) en E-VPN (ethernet protocol, laag 2). De topologie van de VPN is in de regel any-to-any maar is ook als many-to-one beschikbaar.

Technologische voordelen

Het succes van een goed uitgewerkt VPN hangt in beduidende mate af van het ontwerp en het onderliggende netwerk. Toch zijn in algemene lijnen onderstaande voordelen een kenmerk van een goed uitgewerkt VPN. Garanties op beschikbaarheid, bandbreedtes, en andere service garanties zijn echter alleen mogelijk bij een PP-VPN.

Bedrijfsmatige voordelen

Deze technische voordelen zijn de basis en een belangrijke randvoorwaarde voor de inrichting van uw organisatie.

• Efficiëntere samenwerking tussen vestigingen
  • Garanties op beschikbaarheid, levertijd, snelheid en hersteltijden (PP-VPN)
  • Optioneel een beveiligde toegang naar internet
  • Toegang tot bedrijfsnetwerk voor thuis of mobiele werkers

Lees ook

Terug naar overzicht

vpn secure

Deel dit artikel via:

Secure your Business

Uw digitale veiligheid is onze core business

De Cyber Security diensten van VTM faciliteren in het meest veilige gebruik van uw informatie en communicatiediensten.

Cybersecurity van VTM

Volgende

Aandachtspunten VPN
Aandachtspunten VPN