ICT-tips voor ondernemers

Veel kleine ondernemers en zzp'ers zullen het gedoe en tijdsverlies die ICT-problemen met zich meebrengen herkennen. Met onderstaande vijf tips kunnen ondernemers snel en eenvoudig de meeste ICT-problemen voorkomen.

  • Zorg voor een online back-up
  • Betaal voor een virusscan
  • Updaten
  • Synchronisatie
  • Jaarlijkse schoonmaak


1. Verlies geen belangrijke informatie; zorg voor een online back-up

Veel ondernemers maken nooit of zelden een back-up van bedrijfskritische informatie. Bij een systeemcrash, brand of inbraak lopen zij het risico om waardevolle informatie te verliezen, met alle gevolgen van dien. Ook ondernemers die hun back-ups bijvoorbeeld opslaan op een externe harddisk in dezelfde ruimte als de laptop of pc lopen dit risico. En dat terwijl het maken van een veilige back-up nog nooit zo eenvoudig was als tegenwoordig. Er zijn diverse online back-upmogelijkheden waarbij bedrijfskritische informatie automatisch wordt opgeslagen in een goed beveiligd datacenter.


2. Betaal voor een virusscan

Veel ondernemers maken net als consumenten gebruik van de gratis beschikbare virusscans. Deze scans speuren veelal puur op virussen en laten daarbij malware en spyware buiten beschouwing. Zo lopen ondernemers het gevaar dat ze onbewust gevoelige informatie zoals creditcardgegevens delen met hackers. Een betaalde virusscanner met firewall beschermd hier wel tegen en is echt een must voor de bescherming van zakelijke informatie.


3. Updaten

Besturingssystemen, webbrowsers en programma’s vragen regelmatig om de nieuwste versie of service patch te installeren. Stel dit niet te lang uit en update je systemen. De updates zorgen er vaak voor dat je pc en daarmee je informatie beter beveiligd is tegen virussen en andere malware.


4. Synchronisatie

Smartphone, tablet, laptop: ondernemers kunnen tegenwoordig altijd en overal werken. Door het gebruik van verschillende devices worden ook afspraken en gegevens op verschillende plaatsen opgeslagen. Het gebeurt regelmatig dat afspraken of contactgegevens tijdens het synchroniseren worden weggeschreven in plaats van bijgewerkt. Door te zorgen voor een centrale cloud oplossing waarin alle informatie wordt verwerkt én door het up to date houden van software, voorkom je problemen tijdens het synchroniseren.


5. Jaarlijkse schoonmaak

Iedereen zou één keer per jaar zijn systeem moeten (laten) opschonen. Bij het downloaden van een programma wordt vaak allerlei software geïnstalleerd die de meeste ondernemers nooit zullen gebruiken. Verwijder deze randsoftware en oude programma’s die nooit meer gebruikt worden en voorkom zo de frustraties om een trage computer.

 

Terug naar overzicht

Volgende

ICT security VTM
ICT-beheer; Zelf doen of uitbesteden?