Het verschil tussen functioneel, applicatie- en technisch beheer

Deze termen worden soms door elkaar gebruikt, maar er zijn duidelijke verschillen. In dit artikel leggen we uit wat de termen betekenen.

Functioneel beheerder

Het beheren van de functionaliteiten van een standaard-applicatie is de hoofdtaak van een functioneel beheerder. Functioneel beheerders hebben weinig technische kennis nodig. Zij blinken juist uit in soft-skills, zoals presenteren, overtuigen van mensen, vergaderingen leiden en documentatie vastleggen.  

Applicatiebeheerder

Het werk van een applicatiebeheerder is veel technischer. Een applicatiebeheerder dient te kunnen programmeren en overzichten te kunnen bouwen. Meestal wordt dit door iemand van IT uitgevoerd, maar in sommige gevallen wordt er een externe consultant voor ingehuurd.

Van oudsher komen de werkzaamheden van de functioneel beheerder ook bij de applicatiebeheerder terecht. Dit betekent een extra belasting op zijn bestaande takenpakket. Om niet het risico te lopen dat deze taken vergeten worden, is het belangrijk dat er iemand anders op deze functie zit. En indien nodig zouden beide functies naast elkaar moeten bestaan.

Technisch beheerder

De technisch beheerder is niet verantwoordelijk voor de software zelf, maar voor de infrastructuur eromheen. Hij zorgt ervoor dat servers en werkstations in de lucht blijven en dat ze goed benaderbaar blijven. Dit is alleen aan de orde bij on-premises applicaties – bij SaaS-applicaties neemt de leverancier al het technisch beheer voor zijn rekening.

De rol van VTM

VTM heeft in vrijwel alle gevallen de rol van Technisch Applicatie beheerder.

Managed App Matrix

VTM levert standaard Technisch Applicatie beheer voor veel voorkomende applicaties. Deze applicaties zijn derhalve opgenomen in de “Managed App Matrix”, hier vindt standaard technisch beheer plaats door VTM. Lees meer.

Klantspecifieke applicaties

In veel gevallen wordt bij de dienstverlening overeengekomen om ook het technisch beheer van bedrijfsspecifieke applicaties te ondersteunen vanuit VTM. Denk hierbij aan lokale installaties van systemen als Syntess en Exact. In dit artikel lees je hoe wij hiermee omgaan.

Terug naar overzicht

NOC 1

Deel dit artikel via:

Whitepaper - Modern Workplace

De Modern Workplace gebaseerd op Microsoft 365 is de meest geavanceerde werkplekoplossing die momenteel voor handen is. 

Whitepaper modern workplace

Download whitepaper

Meer weten over de mogelijkheden van IT-beheer voor jouw organisatie?

Wij beheren voor veel organisaties de IT-omgevingen. Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen vrijblijvend contact met je op. 

* verplichte velden