Het verschil tussen functioneel, applicatie- en technisch beheer

Deze termen worden soms door elkaar gebruikt, maar er zijn duidelijke verschillen. In dit artikel leggen we uit wat de termen betekenen.

Functioneel beheerder

Het beheren van de functionaliteiten van een standaard-applicatie is de hoofdtaak van een functioneel beheerder. Functioneel beheerders hebben dus weinig technische kennis nodig. Zij blinken juist uit in de soft-skills. Zij hebben meer met presenteren, het overtuigen van mensen, vergaderingen leiden en documentatie vastleggen.

Applicatiebeheerder

Het werk van een applicatiebeheerder is veel technischer. Op basis van wensen van de gebruikers van een niet-standaardapplicatie, is het zijn taak om delen bij te bouwen. Een applicatiebeheerder moet dus kunnen programmeren en overzichten kunnen bouwen. Soms wordt dit werk door iemand van IT uitgevoerd, in andere gevallen wordt hier een externe consultant voor ingehuurd.

Van oudsher komen de werkzaamheden van de functioneel beheerder ook bij de applicatiebeheerder terecht. Dit betekent een extra belasting op zijn bestaande takenpakket. Om niet het risico te lopen dat deze taken vergeten worden, is het belangrijk dat er iemand anders op deze extra functie zit. En indien nodig zouden beide functies naast elkaar moeten bestaan.

Technisch beheerder

De technisch beheerder is niet verantwoordelijk voor de software zelf, maar voor de infrastructuur eromheen. Hij zorgt ervoor dat servers en werkstations in de lucht blijven en dat ze goed benaderbaar blijven. Dit is alleen aan de orde bij on-premises applicaties – bij SaaS-applicaties neemt de leverancier al het technisch beheer voor zijn rekening.

De rol van VTM

VTM heeft in vrijwel alle gevallen de rol van Technisch Applicatie beheer.

Managed App Matrix

VTM levert standaard Technisch Applicatie beheer voor veel voorkomende applicaties. Deze applicaties zijn derhalve opgenomen in de “Managed App Matrix”, hier vindt standaard technisch beheer plaats door VTM. Lees meer.

Klantspecifieke applicaties

In veel gevallen word bij de dienstverlening overeengekomen om ook het technisch beheer van bedrijfspecifieke applicaties te ondersteunen vanuit VTM. Denk hierbij aan lokale installaties van systemen als Syntess en Exact. In dit artikel leest u hoe wij hiermee omgaan.

Terug naar overzicht

Deel dit artikel via: