Optimale bescherming met een cyberverzekering

Onze Cybersecurity diensten zijn afgestemd op het National Institue of Standards and Technology Framework, kortweg NIST Cybersecurity Framework, gebaseerd op de categorieën; Identify, Protect, Detect, Respond en Recover. Maar wat als het toch misgaat en er schade is opgetreden bij jou of jouw klanten en leveranciers. Daar bied een cyberverzekering uitkomst.

Met een cyberverzekering bescherm je jouw bedrijf tegen schade door cyberincidenten. Cybercrime heeft enorme gevolgen voor je bedrijf. Financieel, maar ook voor je integriteit of imago. In dit artikel lees je wat een cyberverzekering precies is, en waar je op moet letten als je er een afsluit.

Dekking

Een cyberverzekering dekt gedeeltelijk de financiële schade als gevolg van een virus, hack, datalek, of ander soort cyberaanval. De dekking geldt meestal voor zowel jouw eigen kosten, als voor schade bij derden waarvoor je aansprakelijk wordt gesteld. De meeste cyberverzekeringen dekken ook eventuele juridische kosten, en bieden hulp bij het herstel van imagoschade. Denk bijvoorbeeld aan een gerichte communicatiestrategie om je goede reputatie te herstellen.

Een cyberverzekering bestaat meestal uit meerdere onderdelen:

  • Voorkomen: met de verzekeraar kijk je naar de huidige risico’s en neem je waar nodig preventieve maatregelen. Zo kun je verbeterde beveiligingssoftware installeren om je te beschermen tegen virussen en ransomware. 
  • Herstel: als je slachtoffer bent van cybercrime, herstellen experts de schade zo snel mogelijk. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je systemen, applicaties en mogelijk website weer snel in de lucht is.
  • Vergoeding van schade: je leidt bijvoorbeeld omzetverlies doordat een virus je computer of server onbruikbaar maakt. Of doordat je webwinkel tijdelijk onbereikbaar is na een ransomware aanval. Je bent verzekerd tot een maximumbedrag.

Een cyberverzekering krijg je niet zomaar

Een cyberverzekering kun je niet zomaar afsluiten. Net als bij een brandverzekering, moet je uiteraard aan voorwaarden voldoen. Denk aan goede antivirus-, antispy- en firewallsoftware die automatisch worden geüpdatet. En een kwalitatief goed computersysteem, een wachtwoordenbeleid en het regelmatig maken van back-ups. Verzekeraars hebben scans om je te helpen de risico’s in kaart te brengen. Ook zijn er verschillende cyberweerbaarheidsscans die inzicht geven in de digitale veiligheid van jouw bedrijf, en tips voor het verbeteren daarvan.

Doe nu de Basisscan Cyberweerbaarheid

Aandachtspunten

  • Breng eerst de risico’s in kaart. Of je een verzekering afsluit en welke je dan kiest, is afhankelijk van jouw bedrijfssituatie en de sector waarin je actief bent. Vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen hebben een mkb-risicoscan. Hiermee krijg je inzicht in de digitale risico’s van jouw bedrijf.
  • Wat wel en niet onder een cyberverzekering valt, verschilt per verzekeraar. Laat je daarom adviseren en let op de voorwaarden. Soms bestaat de verzekering uit niet meer dan een aanvullende dekking waarbij de verzekerde bedragen beperkt zijn. Dit is vaak het geval bij een beroepsaansprakelijkheidsdekking inclusief cyberverzekering.
  • De verzekering vervangt niet de bedrijfsaansprakelijkheids- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een cyberverzekering is een aanvulling op deze verzekeringen. Zorg dat je verzekeringen goed op elkaar aansluiten. Zo dek je de risico’s het best.
  • De meeste cyberverzekeringen kennen een hoog eigen risico.

Terug naar overzicht

Waarom VTM

Deel dit artikel via:

Kennissessie IT-Security

Een veilige, betrouwbare IT-omgeving is van groot belang voor jouw bedrijfscontinuïteit. Hoe veilig is de IT-omgeving van jouw organisatie? Je komt erachter in de kennissessie IT-Security.

Meld je gratis aan

Optimale bescherming met een cyberverzekering

Wilt jouw organisatie zijn continuïteit verbeteren doormiddel van een cyberverzekering? Laat hieronder jouw gegevens achter en we gaan samen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. 

* verplichte velden