Computervirussen verwijderen en voorkomen

Een computervirus is schadelijke software (ook bekend als “malware”) die zichzelf kopieert en andere software of bestanden op uw computer infecteert.

Als u vermoedt dat uw computer is geïnfecteerd, biedt de website van Microsoft Windows stapsgewijze instructies om virussen en andere malware te verwijderen.

Gelukkig kunt u, als u uw computer bijwerkt en gratis antivirussoftware gebruikt zoals Microsoft Security Essentials veel schadelijke software verwijderen. Microsoft Security Essentials kan ook bijdragen aan het permanent verwijderen van ongewenste software en de installatie ervan voorkomen.

N.B.: Iets waarvan u aanneemt dat het een virus is, kan ook spyware zijn. Microsoft Security Essentials beveiligt ook tegen spyware.

Hoe weet ik of mijn computer is geïnfecteerd?

Nadat u een geïnfecteerd bestand of bijlage op uw computer opent en uitvoert, is het mogelijk dat u niet beseft dat u een virus op uw computer hebt gebracht, totdat u opmerkt dat er iets niet in orde is.

Hier zijn enkele punten die erop wijzen dat uw computer wellicht is geïnfecteerd:

  • Uw computer werkt trager dan gewoonlijk

  • Uw computer reageert niet meer en loopt vaak vast

  • Uw computer crasht en start om de paar minuten opnieuw op

  • Uw computer start vanzelf opnieuw op en slaagt er vervolgens niet in normaal te werken

  • Toepassingen op uw computer werken niet correct

  • Schijven of schijfstations zijn ontoegankelijk

  • U kunt niet correct afdrukken

  • U ziet ongebruikelijke foutberichten

  • U krijgt vreemde menu’s en dialoogvensters te zien

Dit zijn veel voorkomende aanwijzingen dat er een infectie is - maar een en ander kan ook wijzen op hardware- of softwareproblemen die niets met een virus te maken hebben. Tenzij u de Microsoft Malicious Software Removal Tool uitvoert en bijgewerkte antivirussoftware op uw computer installeert, antivirussoftware die voldoet aan de industriële normen, kan niet met zekerheid worden vastgesteld of uw computer al of niet met een virus is geïnfecteerd.

Tip Wees bedacht op berichten waarin u wordt gewaarschuwd dat u een e-mail met een virus hebt verstuurd. Dit kan erop wijzen dat het virus uw e-mailadres heeft aangeduid als zender van geïnfecteerde e-mails. Dit betekent niet noodzakelijk dat u een virus hebt. Sommige virussen kunnen e-mailadressen vervalsen. Bovendien is er een categorie van malware, Rogue Security Software genaamd, die werkt door ongeldige viruswaarschuwingen die op uw computer worden weergegeven.

Hoe installeer ik updates en antivirussoftware als ik mijn computer niet kan gebruiken?

Het kan moeilijk zijn om hulpmiddelen te downloaden of om uw computer bij te werken als uw computer is geïnfecteerd met een virus. In dit geval kunt u een van de volgende opties proberen:

Hoe kan ik infectie door computervirussen voorkomen?

Niets kan de veiligheid van uw computer volledig garanderen, maar u kunt veel doen om de kansen dat u een virus krijgt te verlagen.

Het is van groot belang om uw antivirussoftware actueel te houden met de laatste updates (gewoonlijk definitiebestanden genaamd), waarmee deze software ook de nieuwste malware kan identificeren en verwijderen.

U kunt de veiligheid van uw computer blijven verbeteren en de mogelijkheid op infectie verlagen door gebruik te maken van een firewall, uw computer bijgewerkt te houden, en uw abonnement op antivirussoftware bij te houden, en enkele aanbevolen procedures te volgen. Voor uitgebreide informatie over hoe u infectie kunt vermijden, gaat u naar website van Microsoft Windows.

Tip Aangezien geen enkele beveiligingsmethode volledig gegarandeerd werkt, is het belangrijk regelmatig een back-up te maken van essentiële bestanden.

Terug naar overzicht

Deel dit artikel via: