Apple toont de veiligheid van jouw wachtwoorden

De meeste Nederlandse internetgebruikers gebruiken een zwak en/of hetzelfde wachtwoord voor meerdere applicaties en websites. Elke dag worden er op die manier duizenden mensen gehackt en bestaat het risico op een datalek. Zonder dat je het weet bestaat er een grote kans dat ook jij hiermee te maken hebt. Apple helpt je dit voorkomen door het geven van een beveiligingsadvies.

In één oogopslag geeft Apple aan welke wachtwoorden zwak, herhaald of mogelijk betrokken zijn bij een datalek. Het is natuurlijk beter dit te voorkomen en geen wachtwoorden als ‘123456’ of ‘qwerty’ te gebruiken. Dergelijke wachtwoorden worden nog steeds veel gebruikt (lees ook: de 25 slechtste wachtwoorden van 2020) en duiken dan ook regelmatig op bij verschillende hacks.

Beveiligingadvies

Het is aan te raden om eens door Instellingen > Wachtwoord > Beveiligingsadvies te gaan. Je vindt hier een lijst van alle onveilige wachtwoorden en adviezen hoe je jouw wachtwoord zou kunnen verbeteren.

Apple toont de veiligheid van jouw wachtwoorden

Daarnaast is een wachtwoordmanager of de Apple dienst: ICloud-sleutelhanger een goede oplossing. De iCloud-sleutelhanger bedenkt zelf lastige wachtwoorden en slaat ze op. Op die manier hoef je geen 50 lastige wachtwoorden te onthouden, maar is één ingewikkeld wachtwoord, gezichtsherkenning, vingerafdruk of in het beste geval Multi Factor Authentication genoeg.

De iCloud sleutelhanger is gekoppeld aan jouw Apple ID en jouw iCloud-account en is voorzien van end-to-end encryptie. Dit betekent dat de gegevens bij het versturen volledig versleuteld zijn, vanaf jouw toestel tot de bestemming.

Hardnekkig

Helaas blijkt nog steeds dat we in grote getalen makkelijk te kraken wachtwoorden blijven gebruiken. Wachtwoorden als ‘12345’ en ‘password’ zijn binnen een seconde te kraken. Al jaren wordt hiervoor gewaarschuwd, toch blijft het helaas hardnekkig gebruikt worden.

Hoe is het gesteld met de wachtwoorden binnen jouw organisatie? Zijn de gegevens van jouw organisatie veilig opgeslagen? Maken jullie bijvoorbeeld gebruik van een wachtwoordbeleid? De cyberweerbaarheidsscan geeft inzicht in en advies over de digitale veiligheid van jouw organisatie.

Lees ook:

Volgende

ICT security VTM
5 redenen waarom je moet investeren in cyberweerbaarheid