Aandachtspunten VPN

Door het gebruik van een VPN kunt u 2 of meerdere LAN's met elkaar verbinden. Hierbij zijn de volgende aandachtspunten belangrijk om in acht te nemen:

Beveilig uw netwerk

Een Virtual Private Network (VPN) is een manier om via een beveiligde verbinding te communiceren tussen verschillen vestigingen en/of systemen. Hierbij is de vertrouwelijkheid van de data gewaarborgd. Hoewel dit een beveiligde verbinding is adviseren wij de VPN te behandelen als een “niet vertrouwd” netwerk en hier uw reguliere beveiligingsbeleid op toe te passen. Denk hierbij onder andere aan een firewall en accesslists.

Dead Peer Detection

Wanneer u gebruik maakt van een VPN zorgt de “Dead Peer Detection” door middel van een speciaal mechanisme ervoor dat de router of firewall via een vast schema kijkt of de andere kant nog antwoord geeft om zo een eventuele “spooktunnel” te voorkomen. Vervolgens wordt bij een eventuele “spooktunnel” opnieuw het initiatief genomen om deze “up” te krijgen. Hierdoor wordt voorkomen dat na een reboot of onderhoudswerkzaamheden een tunnel niet automatisch “up” komt. Ons advies is om de Dead Peer Detection altijd aan de zetten.


Lees ook

Terug naar overzicht

Volgende

IPSec
IPSec en VPNs