5 redenen waarom je moet investeren in cyberweerbaarheid

IT vormt het hard van veel organisaties. In geval van een cyberincident kan de IT-omgeving, en daarmee zo maar jouw hele organisatie, plat komen te liggen. Iets wat geen enkele organisatie zich kan veroorloven.

Herstellen van een cyberincident kost over het algemeen meer geld dan het had gekost om dit te voorkomen. Pro-actief omgaan met je IT omgeving, in plaats van reactief, is belangrijk voor organisaties om over na te denken en de investering in digitale veiligheid dus niet te bestempelen als kostenpost. Voorkomen is echt beter dan genezen.

Vaak horen we ook “Maar ik ben toch helemaal niet interessant voor hackers?” Veel MKB’ers denken, helaas onterecht, dat cybersecurity een ver-van-hun-bed show is. Dat is een misverstand. Sterker nog, het MKB is de afgelopen jaren zelfs uitgegroeid tot één van de grootste groepen organisaties die slachtoffer zijn geworden van een vorm van cybercriminaliteit. (zie ook: basisscan cyberweerbaarheid)


5 redenen waarom het verstandig is te investeren in cyberweerbaarheid en wat je kunt doen

(bron: Digital Trust Center)


Reden 1: Aanvallen zijn niet op je gericht, maar kunnen je wel raken

Verreweg de meeste aanvallen zijn ‘eenvoudige’ aanvallen. Dit zijn geautomatiseerde cyberaanvallen waar elke organisatie, klein of groot, slachtoffer van kan worden als de digitale veiligheid niet op orde is.

Maatregelen zoals veilige instellingen, software en systemen up-to-date houden, sterke wachtwoorden gebruiken en regelmatig back-ups maken, verkleinen de kans in dit geval al aanzienlijk dat je hierdoor getroffen wordt.


Reden 2: Je hebt wél iets te verliezen

Ondernemers onderschatten vaak de impact van een cyberincident. De schade aan een bedrijf kan snel oplopen als je bijvoorbeeld niet meer bij je bestanden of klantinformatie kunt. Je kunt klanten niet meer helpen, geen bestellingen de deur meer uit doen, of medewerkers zijn kostbare tijd kwijt aan niet kunnen werken.

Indirect kunnen de gevolgen ook groot zijn, bijvoorbeeld door reputatieschade. Vertrouwen klanten je nog wel als je gehackt bent? Iedere ondernemer heeft iets te verliezen: namelijk je bedrijf, je klanten, je personeel, orders, bestellingen en uiteraard (het vertrouwen van) je klanten. Dit kan sneller gaan dan je denkt.


Reden 3: Je voorkomt dat je bedrijf stil komt te liggen

Als ondernemer wil je niet dat je bedrijf stil komt te liggen. Stel dat je getroffen wordt door een ransomware-aanval of een computercrash waardoor je niet meer bij je bestanden kunt. In beide gevallen loop je schade op doordat werkzaamheden stil komen te liggen terwijl je kosten gewoon doorlopen.

Neem maatregelen om dit te voorkomen. Maak regelmatig goede back-ups en test deze ook. Hiermee verzeker je je van het behoud van gegevens bij een incident.


Reden 4: De AVG verplicht je om maatregelen te nemen

Wetgeving zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verplicht ondernemers om verantwoord en veilig om te gaan met persoonsgegevens. Verstuur je een nieuwsbrief of heb je een webshop? Weet dan dat criminelen graag een lijst met gevalideerde e-mailadressen onderscheppen. Dat is handel voor spammers.

Uit hoofde van de AVG wordt elke organisatie geacht om veilig om te gaan met de gegevens die je verwerkt als ook de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen om die gegevens optimaal te beschermen.


Reden 5: Cyberweerbaarheid hoort bij de basishygiëne van je bedrijf

Het gebruik van digitale toepassingen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen en zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Dit biedt veel kansen, maar er kleven ook risico’s aan. Wanneer je niet de juiste maatregelen treft, word je namelijk een stuk kwetsbaarder (en dus interessanter) voor cyberaanvallen.

Cyberweerbaarheid is dus geen randzaak maar een onderdeel van de basishygiëne van je bedrijf. Vergelijk het met het slot thuis op je voordeur.

 

Basisscan Cyberweerbaarheid

Wil je meer weten over hoe het is gesteld met de digitale weerbaarheid van/binnen jouw organisatie? De Basisscan Cyberweerbaarheid geeft op overzichtelijke wijze inzicht in de digitale weerbaarheid van jouw bedrijf.

Doe de scan en ontvang direct jouw uitkomst in jouw mailbox >>

 

Terug naar overzicht

ICT security VTM

Deel dit artikel via:

Secure your Business

Uw digitale veiligheid is onze core business

De Cyber Security diensten van VTM faciliteren in het meest veilige gebruik van uw informatie en communicatiediensten.

Cybersecurity van VTM

Volgende

Cyber Security
ICT-security aan de basis van uw bedrijfscontinuïteit