Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen beschermt organisaties, maar er gelden wel voorwaarden

In Nederland is sinds 23 oktober een nieuwe Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen van toepassing. Dankzij deze nieuwe wet zijn bedrijfsgeheimen beter beschermd, maar organisaties moeten wel aan de bak.

De nieuwe Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen is er gekomen om te voldoen aan een Europese instructie: de lidstaten moeten hun bescherming gelijktrekken om te kunnen concurreren met de Verenigde Staten en Japan, waar dit al goed is geregeld. Ook is (internationale) bedrijfsspionage een steeds groter probleem.

Alle lidstaten moesten de nieuwe richtlijnen eigenlijk uiterlijk 9 juni 2018 implementeren. Nederland is een paar maanden te laat, maar nu is de wet dan toch een feit.

Betere bescherming bedrijfsdata

Met de nieuwe Wet bescherming bedrijfsgeheimen wordt informatie van waarde beter beschermd tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken ervan. Denk bijvoorbeeld aan informatie als productontwerpen, bedrijfsplannen of commerciële bestanden. Maar ook klantlijsten of strategische bedrijfsplannen kunnen hieronder vallen.

De eigenaar van de bedrijfsdata kan bij verlies of diefstal het gebruik daarvan laten verbieden via de rechter. Ook kan er een schadevergoeding voor worden geclaimd en kan geprocedeerd worden zonder dat het bedrijfsgeheim bekend wordt gemaakt, iets wat in het verleden een serieus probleem was.

Voorwaarden voor bescherming

Er zijn wel voorwaarden aan verbonden voor organisaties om voor deze betere bescherming van bedrijfsdata in aanmerking te komen. Een belangrijke voorwaarde is dat een organisatie alleen bescherming krijgt, als het kan aantonen dat het redelijke en voldoende maatregelen heeft getroffen om de informatie geheim te houden. Zo moeten medewerkers aan voldoende geheimhouding gebonden zijn, moeten geheimhoudingsovereenkomsten worden afgesloten met klanten en partners, en zowel de fysieke als de IT-beveiliging moet op orde zijn.

ICT-security

Ondanks dat de wet betere bescherming biedt in geval van het gebruik van onrechtmatig verkregen bedrijfsgeheimen, blijft goede preventie hoe dan ook de beste optie. Enerzijds om risico’s te minimaliseren, maar tegelijk dus ook om wanneer zich wel een incident voordoet, u in elk geval kunt aantonen dat u er alles aan gedaan heeft om ervoor te zorgen dat waardevolle informatie niet in verkeerde handen kan komen. Goede ICT-security staat daarvoor aan de basis.

Bij VTM vertellen we u graag meer over oplossingen om bedrijfsdata veilig te houden en waarmee u aantoonbaar beschikt over goede ICT- security. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan zeker contact met ons op!

 

Bezoekers van deze pagina bekeken ook: