Waterwerken in Nederland onvoldoende beveiligd tegen cyberaanvallen

Deze week publiceerde de Algemene Rekenkamer een rapport over de veiligheid van tunnels, bruggen, sluizen en waterwerken in Nederland. Conclusie: waterwerken in Nederland zijn onvoldoende beveiligd tegen cyberaanvallen.

Veel waterwerken worden bestuurd door verouderde computersystemen. Deze verouderde computersystemen zijn gekoppeld aan netwerken, zodat ze op afstand te besturen zijn. Echter de beveiliging is onvoldoende doorontwikkeld om de infrastructuur goed te beveiligen.

Risico op aanval neemt toe

De Rekenkamer stelt dat er de afgelopen jaren wel is geïnvesteerd om de beveiliging op te schroeven, maar deze maatregelen zijn onvoldoende doorgevoerd. Het risico op een cyberaanval neemt daardoor toe.

Eerder berichtten wij op onze website ook al over de risico's op hacks bij sluizen en gemalen. Zonder de benodigde maatregelen groeit het gevaar op beveiligingsincidenten. Een niet wenselijke situatie met het oog op de waterveiligheid in Nederland.

Beveiligde VPN

M2M Services levert aan inmiddels 220 gemeenten en waterschappen beveiligde connectiviteitsoplossingen voor het beheer van pompen, riolen en gemalen. Om risico’s op beveiligingsincidenten te voorkomen maken wij gebruik van een VPN oplossing, waarbij de verbinding optimaal beveiligd is middels encryptie en authenticatie.

Toepassingen welke zijn toevertrouwd aan ICT zijn steeds kritischer voor de stabiliteit én continuïteit van zowel organisatie als maatschappij. M2M Services begrijpt aan welke eisen dergelijke systemen moeten voldoen. Het laatste wat je als gemeente of waterschap moet willen is dat derden indringen in de computersystemen.

Wilt u meer weten over de beveiligde connectiviteitsoplossingen van M2M Services? Neem contact met ons op, zodat u de veiligheid in uw gemeente kunt blijven waarborgen.

 

Volgende

Smart Combinations
KPN introduceert Smart Combinations voor de zakelijke markt