Waterschade legt Limburgse bedrijven stil

De wateroverlast van de afgelopen weken heeft in Limburg tot gigantische schade geleid en veel bedrijven compleet stil gelegd. Het is tevens de eerste keer dat bedrijven, overheden en particulieren in Nederland data zijn verloren door waterschade.

Data verloren

In de jaren 90 waren er ook grote overstromingen in Limburg, maar bedrijven waren niet zo afhankelijk van internet in vergelijking met nu. Menig ondernemer heeft aangegeven dat alle data verloren is en IT-omgevingen niet meer werken. In veel gevallen is de 3,2,1 regel voor back-ups niet toegepast.

3-2-1-back-up-regel

De 3-2-1-back-up-regel gaat er van uit dat je niet voldoende hebt aan één back-up, maar dat alle belangrijke bestanden op 3 locaties opgeslagen dienen te worden.

  • 3 kopieën voor alle bestanden die echt belangrijk/cruciaal zijn

Zorg dat je belangrijke data veilig opslaat op drie verschillende locaties, dus niet in hetzelfde mapje of op dezelfde schijf. Hoe meer kopieën je maakt van jouw data, hoe minder risico je loopt om jouw data onverhoopt te verliezen.

  • 2 verschillende opslagmediums

Deze vuistregel is over het algemeen gemakkelijk om aan te voldoen. Heb je meerdere kopieën gemaakt, dan is het natuurlijk niet handig om deze op één apparaat te bewaren, maar op verschillende opslagmedia. Denk aan de harde schijf in jouw pc/laptop als het eerste opslagmedium. Een tweede medium is een externe harde schijf of online back-up dienst.

  • 1 offsite back-up

Aangezien een back-up gemaakt wordt voor het geval er iets gebeurt, is het juist handig om dan ook gelijk rekening te houden met de grootst mogelijke rampen. Een back-up op dezelfde locatie beschermt je bijvoorbeeld niet tegen het afbranden of waterschade aan jouw huis of kantoor.

Bewustwording

Ondernemers staan te weinig stil bij de afhankelijkheid van data, applicaties en IT. Een uur zonder stroom is lastig, maar daarna start je de laptop weer op en kan je verder werken. Wateroverlast waarbij alles verloren gaat, is vergelijkbaar met brand. Als er geen externe opslag is geregeld voor je data en IT, kun je onmogelijk doorstarten.

Opslag in de cloud

Een opslag in de cloud of een hybride oplossing, waarbij de back-up extern is opgeslagen, was voor veel organisaties een oplossing geweest. Veel bedrijven hadden dan makkelijker kunnen doorstarten. De fout die organisaties maken in andere delen van Nederland, is doen alsof de wateroverlast in Limburg hen nooit zal raken en dat waterschade daardoor onmogelijk is. Terwijl de kans dat dit ook gaat gebeuren in andere delen van Nederland groter wordt door klimaatverandering.

 
Deel dit artikel via:
 

Whitepaper - Modern Workplace

De Modern Workplace gebaseerd op Microsoft 365 is de meest geavanceerde werkplekoplossing die momenteel voor handen is. 

Whitepaper modern workplace

Download whitepaper

Volgende

Ransomware aanval Kaseya
Megahack Kaseya-software: hackers eisen 59 miljoen euro losgeld

Inrichten van jouw back-up omgeving?

Het goed inrichten van de IT en Back-up is van essentieel belang voor een bedrijf. Voor ons is dat corebusiness. Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen contact met je op. 

* verplichte velden