Voor u op een rijtje; de iPhone 8, iPhone 8 Plus en de iPhone X

Op 12 september introduceerde Apple drie nieuwe smartphones; de iPhone 8, de 8 Plus en de vernieuwende iPhone X. Met de iPhone X laat Apple zien hoe de toekomst van de iPhone er uitziet. De 8 en de 8 Plus weten echter, ondanks enkele fijne vernieuwingen, nauwelijks te verrassen.

iPhone 8 (Plus)

Lang werd gedacht dat Apple de iPhone 8 zou kiezen als nieuw toptoestel. Dat bleek uiteindelijk toch de iPhone X (spreek uit: iPhone tien) te worden. Met de iPhone 8 slaat Apple de iPhone 7S over. Alleen qua naam, want de iPhone 8 is in alle opzichten een 7S. Zelfs een hoesje van een 7 past naadloos op de 8.

De iPhone 8, 8 Plus en X draaien op iOS 11, de laatste update van Apples mobiele besturingssysteem. Deze voegt onder meer een nieuw bedieningspaneel, de bestanden-app en een nieuwe videospeler toe.

De iPhone 8 en 8 Plus verschillen qua uiterlijk weinig van hun voorgangers. Het scherm van de 8 is nog steeds 4,7-inch, van de 8 Plus 5,5 inch, en in tegenstelling tot de iPhone X hebben beide toestellen nog steeds een homeknop met Touch ID en een lcd-display. Toch zijn zowel de iPhone 8 als de iPhone 8 Plus zeker verbeterd ten opzichte van hun voorgangers, maar vindt deze vernieuwing vooral binnen het toestel plaats.

Draadloos opladen

De achterkant van de telefoons is veranderd. Die is van glas, en dat heeft een belangrijke reden. De nieuwe iPhones ondersteunen namelijk draadloos opladen. Na Android-toestellen gaat ook Apple nu overstag. Wel heb je hiervoor een aparte lader nodig. Draadloos opladen gaat volgens de Qi-standaard, waardoor de iPhones overweg kunnen met veel, reeds beschikbare laders. Snelladen is op de nieuwste iPhones ook een optie, maar ook hiervoor heb je een extra accessoire nodig.

Verbeterde A11-chip

De telefoons zijn door Apples nieuwe A11 Bionic-chip nog sneller en efficiënter. Dat merk je als je bijvoorbeeld zware games speelt, maar ook als je gewoon door je apps scrolt. Alles voelt razendsnel en vloeiend aan. En al mag je dat van een topmodel misschien ook verwachten, het tilt de manier waarop je jouw iPhone gebruikt naar nieuwe hoogten.

De A11 chip is ook de reden dat de accu’s het langer volhouden. De chip is energiezuiniger, waardoor de accu van de iPhone langer meegaat dan ooit.

True Tone

Nieuw is het True Tone-display. Dat kenden we al van de iPad Pro. Daardoor heeft je iPhone een breder kleurenpalet en worden kleuren scherper op het scherm gezet. Het scherm van de iPhone 8 (Plus) meet continu het licht en past op die manier subtiel de kleuren aan. Tel hier de Night Shift-functie bij op en je krijgt een iPhone die ongeacht het moment van de dag prettig is om te zien.

Camera

De iPhone 8 is voorzien van een 12 megapixel-camera die meer licht vangt dan zijn voorganger. De iPhone 8 Plus en de iPhone X hebben een dubbele cameralens achterop, met een grotere, snellere sensor, en de portretbelichting-modus, waarmee je fraaie lichteffecten toevoegt aan de portretfoto's die je maakt. De tweede lens zorgt verder voor tot wel 10x digitale zoom zonder veel kwaliteitsverlies. Tevens werkt de camera efficiënter, zodat je minder accu verbruikt.

iPhone X

De iPhone X is Apples meest spectaculaire iPhone in jaren. Het toestel werd op 12 september tegelijk met de iPhone 8 en iPhone 8 Plus onthuld, maar komt wel later beschikbaar.

De iPhone X is een klasse apart. Voor het eerst sinds de iPhone 6 heeft Apple een nieuw design voor de telefoon in petto, die volledig draait om het voorkantvullende 5,8 inch scherm. Met de X stapt Apple over van lcd op een oled scherm. Dit schermtype is energiezuiniger, beter buigbaar en in staat om betere zwarttinten te tonen.

De randen van het display van de iPhone X zijn zo smal geworden dat de iPhone bijna uitsluitend uit een display lijkt te bestaan. Boven aan het scherm is alleen nog een kleine inkeping voor de frontcamera en de luidspreker.

De telefoon is uitgerust met 3GB RAM, draadloos opladen en de nieuwe A11 Bionic-chip. Deze krikt de algemene snelheid op en gaat beter om met de accuduur van de iPhone.

Face ID

Door het nieuwe scherm verdwijnt de klassieke homeknop. Hierdoor verandert de manier waarop je een iPhone bedient, maar ook de Touch ID-vingerafdrukscanner behoort tot het verleden. Apple stapt volledig over op gezichtsherkenning. De iPhone X ontgrendel je door ernaar te kijken, dankzij Face ID. Een dubbele frontcamera maakt een 3D-scan van je gezicht. Naast de vraag hoe goed deze techniek werkt, is het ook de vraag hoe bestaande apps hier straks op inspelen. Hoe veilig het is, is pas in te schatten wanneer genoeg mensen het geprobeerd hebben.

De iPhone 8 in vogelvlucht

 • Scherm 4.7 inch
 • Camera 12 megapixel
 • Verkrijgbaar in drie kleuren: goud, zilver en spacegrijs
 • Keus uit twee opslagcapaciteiten: 64GB en 256GB
 • De iPhone 8 is uitgerust met True Tone-technologie, draadloos opladen, meer snelheid door de A11-chip en een verbeterde camera

De iPhone 8 Plus in vogelvlucht

 • Scherm 5.5 inch
 • Camera 12 megapixel
 • Verkrijgbaar in drie kleuren: goud, zilver en spacegrijs
 • Keus uit twee opslagcapaciteiten: 64GB en 256GB
 • De iPhone 8 Plus is uitgerust met True Tone-technologie, draadloos opladen, meer snelheid door de A11-chip en een verbeterde dubbele camera

De iPhone X in vogelvlucht

 • Scherm 5.8 inch
 • Camera 12 megapixel
 • Verkrijgbaar in twee kleuren: zilver en spacegrijs
 • Keus uit twee opslagcapaciteiten: 64GB en 256GB
 • De iPhone X heeft een oled-display, nieuw design en Face ID-gezichtsherkenning
 • De iPhone X is uitgerust met True Tone-technologie, draadloos opladen, meer snelheid door de A11-chip en een verbeterde dubbele camera

Logische opvolgers, maar zonder te verrassen

iPhone 8, iPhone 8 Plus en de iPhone XEnerzijds zijn zowel de iPhone 8 als de 8 Plus een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar. Met een razendsnelle chip, mooier scherm, True Tone-display en verbeterde camera. Anderzijds kun je de iPhone 8 (Plus) niet zonder de iPhone X zien.

Apple lijkt met de iPhone X de grootste concurrent van de iPhone 8 en 8 Plus. Met zijn nieuwe oled-display, nieuwe design en futuristische Face ID-gezichtsherkenning, laat Apple met de iPhone X zien hoe de toekomst van de iPhone er uitziet. Dat maakt van de iPhone 8 vooral de definitieve en meest verfijnde versie van de ‘oude iPhone’, met de iPhone 8 Plus als zijn grote broertje. En hoewel bij beide toestellen zeker sprake is van fijne verbeteringen, en in alle opzichten een uitstekende smartphone, zijn het geen hele verrassende vernieuwingen.

De iPhone X is de crème de la crème van de Apple-toestellen. Het optisch effect van een telefoon die zo goed als alleen maar uit scherm bestaat is prachtig. Al zul je als Apple-gebruiker wel een aantal van je ingesleten gewoontes moeten afleren. Je telefoon pakken en met een vinger ontsluiten werkt niet meer.

De iPhone 8 Plus komt qua prijs dichtbij de iPhone X, terwijl de iPhone X dus een compleet nieuw design en gezichtsherkenning introduceert. Daarom is het de vraag of je niet beter voor de 'echt nieuwe' iPhone X moet gaan, al vraagt Apple hiervoor natuurlijk wel de hoofdprijs. Het is de eerste smartphone die (ruim) door de grens van 1000 euro gaat.

Productieproblemen

Uit recente berichten bleek dat Apple kampt met productieproblemen rond de iPhone X. Apple kan dit jaar 20 miljoen exemplaren van zijn iPhone X leveren, half zo veel als oorspronkelijk gepland. Met name de componenten die gezichtsherkenning met de smartphone mogelijk maken, zouden technische problemen hebben opgeleverd. Afgelopen vrijdag waren de eerste exemplaren binnen drie minuten uitverkocht en liep de levertijd al snel op naar 5 tot 6 weken.

Prijzen en beschikbaarheid

Nederland zat bij de eerste groep landen waar de iPhone 8 en de 8 Plus is verschenen. De iPhone 8 Plus is bij VTM verkrijgbaar voor:

 • iPhone 8 Plus 64GB goud, zilver of spacegrijs: € 779,- excl.btw
 • iPhone 8 Plus 256GB goud, zilver of spacegrijs: € 919,- excl.btw

Je kunt natuurlijk ook voor de kleinere iPhone 8 kiezen. De iPhone 8 is bij VTM verkrijgbaar voor:

 • iPhone 8 64GB goud, zilver of spacegrijs: € 689,- excl.btw
 • iPhone 8 256GB goud, zilver of spacegrijs: € 829,- excl.btw

Zo revolutionair als de iPhone X is, zo revolutionair is ook de prijs. Die begint bij 1159 euro (incl.btw). Officieel mag de iPhone X vanaf vrijdag 3 november uitgeleverd worden. De pre-order is gestart op vrijdag 27 oktober.

De iPhone X is bij VTM verkrijgbaar voor:

 • iPhone X 64GB zilver of spacegrijs: € 979,- excl.btw
 • iPhone X 256GB zilver of spacegrijs: € 1.119,- excl.btw

Beschikbaarheid is helaas altijd onbekend. Wel kunt u de iPhone X alvast reserveren via onderstaand formulier.