Vijf IT uitdagingen voor organisaties

Elk jaar hebben we op IT gebied te maken met nieuwe trends en ontwikkelingen. COVID-19 heeft de turbo gezet op een aantal van deze trends, met thuiswerken en op afstand (samen)werken, als acute uitdagingen voor organisaties. Ineens bleek IT de sleutel tot het succes van menig organisatie.

In de race naar zakelijk succes nemen organisaties inmiddels vol de afslag naar digitale transformatie. Beheers je digitale technologie en data, dan beheers je de markt. Werk aan de winkel voor organisaties.


Oplossing op maat

Digitalisering leidt ertoe dat organisaties steeds meer randapplicaties toevoegen, waardoor gegevens verspreid worden over verschillende systemen. Dit versnipperde applicatielandschap in de lucht houden kan veel tijd kosten. Een pakket dat al deze taken kan voltooien, is hiervoor de oplossing, maar een alles in één pakket is niet altijd toepasbaar op elk bedrijf. Een goed doordachte digitaliseringsstrategie is dan ook het meest belangrijk, om uiteindelijk tot een applicatielandschap te komen, op maat afgestemd op de behoeften van jouw organisatie.

VTM Grip is bijvoorbeeld een beheeroplossing, waarmee proactief de IT omgeving van jouw organisatie kan worden beheerd, gemonitord en beveiligd. Verschillende pakketten maken het mogelijk de oplossing af te stemmen op wat nodig is voor jouw omgeving.


Concurrentie voorblijven

In verschillende sectoren zetten start-ups op basis van nieuwe digitale oplossingen de traditionele bedrijfsprocessen in razend tempo onder druk. Traditionele organisaties moeten verandering aanbrengen om hun concurrentievoordeel te behouden. Veranderende behoeften en wensen van klanten, markt én medewerkers maken digitale transformatie essentieel.

Een eenvoudig voorbeeld hiervan is de omslag van de traditionele werkplek op kantoor naar de nieuwe (thuis)werkplek, waarin medewerkers altijd en overal moeten kunnen (samen) werken. Dure kantoorruimte is niet per se meer nodig. Hoe eerder die omslag plaatsvindt, hoe eerder je profiteert van deze kostenbespraring.

Daar komt bij dat potentieel nieuw talent voor jouw organisatie tegenwoordig ook niet meer gewend is aan een traditionele kantooromgeving. Ook om die reden is het herinrichten van de IT omgeving essentieel, zodat deze past bij deze verandering.


Bedrijfsmodellen digitaliseren

De waarde van digitalisering van processen is afgelopen jaar extreem duidelijk geworden. Webshops werden in no-time toegevoegd aan websites, omdat winkels leeg bleven, congressen, vergaderingen en rekenlessen moesten opeens allemaal online. Sneller gezegd dan gedaan, want de meeste bedrijven zetten deze knop niet zomaar even om.

Dit vraagt om het digitaliseren van bedrijfsmodellen. Systemen welke kunnen inspelen op de behoeften van morgen. Waarbij informatie (data) kan worden ingezet voor toekomstgerichte acties. Maar dan heb je dus wel informatie nodig! Digitalisering en automatisering van bedrijfsprocessen dragen bij aan inzichten uit informatie en dus op termijn aan innovatie. (zie ook: 5 voordelen van procesautomatisering voor jouw organisatie)


Verbeteren van Cybersecurity

Toenemende digitale risico’s, en daarom het verbeteren van de cybersecurity, staan al jaren bovenaan alle lijstjes van trends en ontwikkelingen. En terecht. Security incidenten kunnen leiden tot hoge kosten, wanneer het bedrijf letterlijk stil komt te liggen, of tot imagoschade. Zaken die je niet wilt! Daarom is het belangrijk om bedrijfsdata goed te beschermen.

Tegenwoordig delen we ook data met verschillende klanten en ketenpartners. Vanwege efficiëntie en klantvriendelijkheid zijn er talloze applicaties en portals gemaakt om gegevens heen en weer te sturen. In veel randapplicaties is het onmogelijk om bij te houden wie wanneer toegang heeft tot welke gegevens. Beveiligen van deze gegevens en gegevensstromen blijkt in de praktijk nog vaak erg lastig, maar o zo belangrijk. Moet je beheer en security zelf (willen) doen of juist uitbesteden?


Legacy software

Eén van de voornaamste redenen dat grote bedrijven het verliezen van wendbare startups is ‘Legacy software’, verouderde computersystemen welke enerzijds de belangrijke ruggengraat vormen van organisaties, maar tegelijk vaak juist ook de beperkende factor zijn in verdere ontwikkeling.

Deze systemen zijn soms zo ingebed in de organisatie dat implementatietrajecten voor nieuwe systemen vaak lang duren en kostbaar of soms zelfs onmogelijk zijn. Toch blijkt dat onderhoud van verouderde systemen vaak een groot deel van het IT-budget opslokt, waardoor geen budget overblijft voor innovatieve investeringen. Afscheid nemen van verouderde systemen, en deze vervangen voor toekomstbestendige platforms lonen uiteindelijk wel degelijk en maakt jouw organisatie klaar voor de toekomst!


Sleutelpositie voor IT

Voorgaande trends bevestigen het belang van digitalisering voor organisaties. Digitalisering is een must en IT speelt daarin een sleutelrol binnen organisaties.

Wil jij meer weten over de moderne werkplek, bedrijfssoftware van de toekomst, of wil jij jouw legacy software vervangen door een écht toekomstbestendig platform? Neem dan zeker contact met ons op voor een advies gesprek. Wij kijken samen met jou naar de huidige situatie, jouw wensen en behoeften met het oog op de toekomst en hoe wij samen jouw organisatie klaar maken voor de toekomst.

 

De Moderne Werkplek voor jouw organisatie

Een belangrijk aspect van technologische ontwikkelingen van de laatste jaren, is dat onze werkomgeving er vandaag de dag anders uit ziet. Medewerkers hebben meer devices tot hun beschikking en de vrijheid om overal en altijd te kunnen werken is groot.

Dat biedt voordelen, maar er zijn ook zaken om rekening mee te houden, zoals de beveiliging van die moderne werkplek. De voordelen en security issues van de Moderne Werkplek komen aan bod in ons webinar op donderdag 10 juni. Samen met KPN kijken we naar de juiste tools om veilig en beter (samen) te werken.

Kijk voor meer informatie op De Moderne Werkplek; voordelen en beveiliging.

Volgende

5 voordelen van procesautomatisering voor jouw organisatie
5 voordelen van procesautomatisering voor jouw organisatie