Veilig met uw mobiel op vakantie

Nederlanders nemen hun smartphone en tablet massaal mee op vakantie. Om te internetten, om te bellen, om foto's te schieten of gewoon om de laatste weerberichten te checken. Hoe gebruikt u over de grens veilig uw smartphone? 

Op reis binnen de EU?

Sinds 1 juni kunnen KPN abonnees hun abonnement binnen de EU net zo gebruiken als in Nederland. Per 15 juni geldt dit ook bij alle andere providers. Niet meer uw internet uitzetten bij de grens, maar gewoon blijven internetten en bellen zoals u dat in Nederland gewend bent.

Per 15 juni 2017 zijn binnen de Europese Unie toeslagen op roaming afgeschaft. U betaalt in EU-landen hetzelfde voor het gebruik van uw mobiele telefoon als in Nederland. Geen hoge kosten achteraf wanneer u wilt bellen of internetten op uw vakantieadres.

Let op, in Nederland maakt u waarschijnlijk vaak gebruik van WiFi, thuis of op uw werk bijvoorbeeld. Op vakantie is niet altijd WiFi beschikbaar en bent u wellicht sneller door uw data heen.

Een verre reis buiten de EU?

Ga je naar landen buiten de EU, dan geldt nog wel een hoog tarief. Voor KPN abonnementen zijn voor landen buiten de EU extra bundels beschikbaar, zodat u altijd voordelig kunt internetten, bellen en sms’en voor één vast bedrag. U kunt de Extra bundel in Nederland al aanzetten, zo maakt u geen onverwachte kosten voor internet. Check de KPN Extra Bundels en tarieven per land

Bundel op, wat nu?

Binnen de EU? Geen zorgen. Alleen uw internetsnelheid wordt verlaagd in Nederland en in Europa, zonder extra kosten. Heeft u geen onbeperkt bellen en sms'en, dan betaalt u per minuut en sms een duurder tarief.

Datalimiet EU

Voor het gebruik van uw mobiele KPN abonnement is wel een wettelijk bepaalde limiet ingesteld. Dit om klanten te beschermen tegen buitensporige datakosten. Deze limiet bedraagt € 50,00. Zodra binnen de EU de datalimiet van € 50,00 buiten de bundel is bereikt, wordt het dataverbruik automatisch geblokkeerd. Lees meer over de Datalimiet EU.

Bescherming Internetkosten van KPN

Zodra uw bundel voor buiten de EU op is, dan blokkeert internet automatisch wanneer u 100% heeft verbruikt. Dit heet Bescherming Internetkosten van KPN. U belt en sms’t dan voor een duurder lokaal tarief. Activeer nog een bundel voor buiten de EU om voordelig door te kunnen internetten, bellen en sms’en, of sms BESCHERMING UIT naar 1266 als u verder wilt internetten. Let op; u betaalt dan per MB. Bekijk tarieven per MB

Openbare wifi-netwerken niet zonder risico's

Een restaurant zoeken, het weer checken, WhatsAppen of Skypen. Het lijkt wel of we op vakantie niet meer zonder internet kunnen. Maar als je dan online wilt, doe het dan veilig. Openbare wifi-netwerken zijn niet zonder risico's.

Laptops, tablets en telefoons zoeken continu naar draadloze netwerken in de omgeving. Vaak zijn deze devices ingesteld om automatisch verbinding te maken met bekende netwerken. Dat zijn de netwerken waarmee eerder al eens verbinding is geweest. Maakt u op vakantie bijvoorbeeld verbinding met het netwerk ‘camping-wifi’, dan zal uw device ook op andere locaties naar dit netwerk zoeken om automatisch verbinding te maken. En hier gaat het mis!

Internetcriminelen kunnen signalen opvangen van apparaten die zoeken naar bekende WiFi-netwerken. Wanneer het een zoeksignaal betreft naar een open wifi-netwerk, kan de internetcrimineel zich voordoen als dat desbetreffende netwerk. Uw device maakt dan automatisch verbinding en denkt verbonden te zijn met het ´bekende´ netwerk. Echter in werkelijkheid is er dan verbinding met het valse netwerk van de internetcrimineel en kan hij nu het berichtenverkeer tussen uw device en het internet lezen. Concreet: hij kan uw wachtwoorden zien.

Veilig internet op vakantie

  • 1. Maak liever geen verbinding met een open WiFi-netwerk, dus zonder wachtwoord
  • 2. Mocht u toch verbinding met een open netwerk maken, voer geen persoonlijke gegevens in zoals wachtwoorden en inlognamen
  • 3. Gebruikt u geen WiFi, zet WiFi dan ook uit op uw device en verbind niet automatisch met ‘bekende netwerken’
  • 4. Wilt u toch vanuit het buitenland vertrouwelijke informatie versturen, maak dan gebruik van de 3G- of 4G-verbinding

Bonustip: maak de mooiste vakantiekiekjes

Naast bellen en internetten kan de smartphone uiteraard ook uitstekend gebruikt worden voor prachtige vakantiefoto´s. Tot slot geven we nog graag enkele tips voor het maken van de beste foto's met uw smartphone.

Om te beginnen, vergeet de zoom! Daarmee blaast u een deel van de foto als het ware op. Gevolg: vaag beeld. Zonde! Loop zelf dichter naar het onderwerp toe of maak later een uitsnede.

De HDR-functie maakt rap achter elkaar enkele foto's met verschillende belichtingen en combineert deze tot één optimale foto. De burstfunctie (op iPhone: afdrukknop lang indrukken) maakt er desgewenst nog meer achter elkaar: perfect voor foto's van een snel bewegend onderwerp. Ook niet geheel onbelangrijk, haal regelmatig een doekje over uw lens. Uw smartphone is een magneet voor stof en niet te vergeten al die parelwitte zandkorrels en de vetspetters van de barbecue.

Uw telefoon stil houden bij het afdrukken is soms ook lastig. Zeker bij minder licht, als de sluitertijd automatisch langer wordt. Tip: de zelfontspanner. Ook ideaal voor selfies-op-afstand. Maar houd in dat geval alstublieft wel de rand van de rotswand goed in de gaten…..


Fijne vakantie!

 

Bezoekers van deze pagina bekeken ook: