Van sensor tot teeltoptimalisatie

Nederland behoort al sinds jaar en dag tot de belangrijkste exportlanden voor in kassen gekweekte producten. De groenten, fruit en bloemen die uit Nederlandse kassen komen, worden alom geroemd om hun smaak en kleur. Dit zijn belangrijke aspecten voor de succesvolle verkoop van deze producten. En dit bereiken we ook nog eens met minder water, energie en ruimte dan de buitenlandse concurrenten.

Een hogere kwaliteit van de producten en efficiëntere productie zijn ontwikkelingen die de komende jaren van groter belang worden om de groeiende wereldbevolking te voeden. IoT-toepassingen zorgen ervoor dat de kwaliteit en productie naar een hoger niveau worden getild.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde werkzaamheden te automatiseren, zoals wanneer de lampen aan/uit moeten, monitoren en beheren van het binnenklimaat en bewatering of voeding van de gewassen. Met bijvoorbeeld LoRa, 4G of 5G wordt de data draadloos vanuit de sensoren naar het dashboard verstuurd. Zo zijn er geen dure kabels nodig om deze data te versturen en is alles beschikbaar in een overzichtelijk centraal dashboard.

Sensoren

Sensoren zijn apparaten die bijvoorbeeld het klimaat in de kas meten. Denk aan temperatuur, luchtvochtigheid, lichtinval en CO2. IoT-technologie verbindt deze sensoren efficiënt met elkaar. Zo wordt draadloos informatie uitgewisseld tussen objecten en systemen. Deze sensoren meten de gegevens in de kas en het IoT-netwerk, bijvoorbeeld LoRa, biedt de infrastructuur om dit mogelijk te maken.

Internet of Things

Internet of Things is op dit moment een hot item voor veel organisaties. “Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet, én met elkaar. LoRa is een netwerk dat IoT-toepassingen mogelijk maakt,” aldus Ashwin van der Waal, IoT business consultant bij VTM. “LoRa is stabiel, veilig, duurzaam en relatief goedkoop. Het neemt drempels weg voor de weg naar het Internet of Things en maakt deze ontwikkeling voor iedereen haalbaar en toegankelijk.”

Dashboard

Data uit de sensoren wordt samengebracht en gevisualiseerd in een eigen dashboard. Dit geeft een duidelijk overzicht van de verkregen data. Hierdoor kan bijvoorbeeld het klimaat in de kas met grote precisie worden gemeten en kan direct gehandeld worden bij minieme verschillen. Met als doel gewassen beter te laten groeien, kwaliteit te verhogen en de productie te optimaliseren. Zo wordt ervoor gezorgd dat kosten worden gereduceerd en de teelt wordt geoptimaliseerd.

 

IoT event: van Sensor tot Dashboard

Donderdag 8 april organiseert VTM een event gericht op IoT. Verschillende sprekers geven een helder beeld van de mogelijkheden van IoT voor jouw organisatie. Schrijf je in en ontdek de mogelijkheden.


van Sensor tot Dashboard >>>

 

Volgende

MCS
VTM Groep en MCS strategisch partners