Update besturingssysteem iOS 10

Vanaf vandaag, 13 september 2016, kunnen gebruikers van de iPhone 5 of nieuwer, een iPad 4 of nieuwer, of iPad mini 2 een update verwachten van het besturingssysteem iOS. Hieronder een overzicht van enkele belangrijke wijzigingen van iOS 10.

Je widgets zijn na de update te zien door te swipen van links naar rechts. Dan verschijnt er een nieuw scherm met jouw actieve widgets. Dit geldt ook op het lockscreen. Evenals het widgetscherm wordt ook de camera anders geopend. De camera-app open je door van rechts naar links te swipen.

Wat nog meer?

Ook nieuw zijn de notificaties die je kunt ontvangen. Dit worden ‘slimmere’ notificaties. Krijg je bijvoorbeeld een foto, dan kun je de melding openklappen om deze te zien. Of je ziet recente gespreksgeschiedenis als je een bericht ontvangt.

Voor apparaten met Apples M9-processor (iPhone 6s en nieuwer) geldt dat wanneer je de iPhone oppakt, het scherm automatisch wordt ingeschakeld. Je ziet dan direct je laatste notificaties, waarmee je sneller ziet wat er allemaal nieuw is.

Naast nieuwe features biedt iOS 10 ook een reeks nieuwe rijkere widgets. Bijvoorbeeld bestemmingen in Apple Maps om snel te navigeren of je favoriete contacten. De apps Muziek en Kaarten hebben een nieuw design. De foto-app herkent objecten en gezichten. Dat maakt het mogelijk om te zoeken in jouw foto album.

Control Center

Het Control Center is uitgebreid. Dit is het scherm dat verschijnt wanneer je van onder naar boven swipet. De bediening voor de muziek heeft een eigen paneel, en er is een knop voor de Night Shift-modus toegevoegd. Daarmee kleurt je scherm in de avond wat warmer. Beter voor je ogen en helpt je sneller in slaap te komen.

Behalve de App Store, Instellingen en Berichten zijn de apps die Apple levert met zijn iPhones en iPads met iOS 10 te verwijderen. Mocht je een Apple-app toch weer nodig hebben, kun je deze weer downloaden uit de App Store.

Alvast updaten?

In de loop van 13 september stuurt Apple een melding dat je iOS 10 kunt downloaden. Je kunt ook handmatig checken of de update al beschikbaar is. Instellingen > Algemeen > Software-update

Voor de update is ongeveer 2GB aan vrije ruimte nodig. De hoeveelheid benodigde ruimte kan verschillen per type toestel. Heb je te weinig ruimte op je toestel, dan kun je een paar dingen doen. Verwijder de apps die het meeste ruimte innemen en die je niet meer gebruikt. Via Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer opslag  kun je zien welke apps zijn geïnstalleerd. Een andere optie is om de cache van Safari te verwijderen via Instellingen > Safari > Wis geschiedenis en websitedata  of om de bezem door je foto’s en video’s te halen.