Toename ransomware; Betalen vaak goedkoper dan bedrijf stil laten liggen

Gijzelsoftware, beter bekend als ransomware, blijft een groeiend probleem voor Nederlandse bedrijven. Dat signaleren beveiligingsonderzoekers, verzekeraars en brancheorganisatie MKB Nederland. Vooral het midden- en kleinbedrijf is slachtoffer.

Gijzelsoftware toenemend probleem

Zowel in kwaliteit als in kwantiteit neemt cybercriminaliteit toe. Zo bleek deze week ook uit een artikel hierover op de site van de NOS. Gijzelsoftware, beter bekend als ransomware, waarmee bestanden worden 'gekidnapt' totdat ‘losgeld’ wordt betaald, is een groeiend probleem voor Nederlandse bedrijven. Gegevens gaan verloren of er moeten tonnen of zelfs miljoenen betaald worden om weer toegang te krijgen tot bestanden.

Vooral het midden- en kleinbedrijf is slachtoffer. Dat het jouw bedrijf niet overkomt, of dat jouw bedrijf niet interessant genoeg zou zijn is echt niet meer van deze tijd. Brancheorganisatie MKB Nederland, beveiligingsonderzoekers en verzekeraars signaleren een toename van het aantal bedrijven dat slachtoffer is geworden van gijzelsoftware. Verzekeraar Hiscox heeft in 2019 al 15% meer gevallen dan vorig jaar, en dan hebben we nog twee maanden te gaan.

Steeds gerichter

Inbreken bij bedrijven is meer werk, maar er valt meer te halen dan bij consumenten. Daarom doen criminelen steeds meer moeite om gerichtere en kwalitatief betere aanvallen op te zetten. Aanvallen zijn niet meer gericht op individuele computers, maar op de complete onderliggende infrastructuur. En ben je dan slachtoffer dan heb je als bedrijf soms geen keus en is betalen goedkoper dan het bedrijf dagenlang stil laten liggen of dan de hele ICT-infrastructuur opnieuw op te bouwen.

Criminele organisaties

De bedragen die bedrijven moeten betalen, zijn fors. Een, twee of zelfs vijf ton is geen uitzondering. Zelf bedragen van 5 en 6 miljoen euro zijn al betaald. Daar gaan complete criminele organisaties achter schuil. Er zijn zelfs systemen waarbij makers de ransomware verhuren en vervolgens 40 procent van de inkomsten krijgen, zonder dat ze zelf ergens hoeven in te breken.

Bedrijven komen er niet graag voor uit dat ze zijn getroffen door ransomware. Deze taboesfeer onder slachtoffers en het toenemende succes houdt deze vorm van cybercriminaliteit in tact. Belangrijkste uitgangspunt voor elke organisatie is en blijft dan ook om zelf de juiste (technische) maatregelen te treffen om de gevolgen en risico’s van cybercriminaliteit tot een minimum te beperken.


Bezoekers van deze pagina bekeken ook:

ICT-scan
Met een ICT-scan brengt u mogelijke risico’s voor uw organisatie in kaart. VTM kan hierbij helpen. Neem contact met ons op of kijk op vtmgroep.nl/ict-scan

Volgende

Slim en makkelijk samenwerken
Slim en makkelijk samenwerken