Telefoonnummerspoofing: Wat is het?

Criminelen zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Eén van die manieren is spoofing, een term die de laatste tijd vaak in het nieuws komt. Er zijn verschillende vormen van spoofing, zoals telefoonnummerspoofing, websitespoofing en e-mailspoofing. In dit artikel wordt dieper ingegaan op telefoonnummerspoofing.

Wat is Telefoonnummerspoofing?

Telefoonnummerspoofing houdt in dat criminelen een trucje gebruiken om een andere identiteit aan te nemen. Ze bellen bijvoorbeeld met een Nederlands telefoonnummer, in sommige gevallen zit er zelfs een naam bij, naar slachtoffers. Vaak bevinden deze criminelen zich niet eens in Nederland. Middels een babbeltruc proberen ze slachtoffers te overtuigen om bank- en creditcardgegevens door te geven. Bij telefoonnummerspoofing worden vaak telefoonnummers gebruikt van bekende bedrijven of instellingen. Maar criminelen kunnen ook jouw telefoonnummer gebruiken om mee te bellen zonder dat jij het weet.

Wat kan ik tegen Telefoonnummerspoofing doen?

Er is op dit moment helaas weinig tegen Telefoonnummerspoofing te doen. Het is voor providers niet te controleren of de juiste persoon met een telefoonnummer uitbelt.

Tips tegen telefonische oplichting

  • Elk telefoonnummer is makkelijk door criminelen te imiteren (spoofen). Controleer altijd goed of het telefoonnummer echt van de desbetreffende organisatie is.
  • Bij twijfel altijd ophangen.
  • Sommige bedrijven als Google of Microsoft hebben geen telefonische klantenservice.
  • Als je wordt aangesproken in het Engels is dat extra verdacht.
  • Maak geen geld over na telefonische instructie om het ‘veilig te stellen’..
  • Geef nooit telefonisch inloggegevens of wachtwoorden door.
 
Deel dit artikel via:
 

Whitepaper - Bellen in de cloud

Met bellen in de Cloud kies je voor een telefonie-oplossing op maat. 

Whitepaper Bellen in de Cloud

Download whitepaper