Tech-trends! Van 5G tot open source-software

Eerder dit jaar bracht KPN alweer de derde editie uit van The Technology Book. Hierin worden de tien meest veelbelovende technologische trends van dat moment besproken. In dit artikel benoemen we enkele van die tech trends.

De derde editie van The Technology Book is te downloaden op de site van KPN


5G: verbindt de hele samenleving

5G is de nieuwste generatie telecomtechnologie. De potentie van 5G is enorm. Het gaat sectoren als transport, agricultuur, productie en entertainment digitaliseren en technologieën als zelfrijdende auto’s, landbouwdrones, asset-tracking en virtual/augmented reality faciliteren.

5G heeft een hogere bandbreedte, kortere vertraging in communicatie (latency), grotere capaciteit én betere beveiligingsmogelijkheden dan 4G. De veiling van de 5G frequenties in Nederland heeft in juli plaatsgevonden. Dat betekent dat 5G nu ook echt naar Nederland komt. De verwachting is zelfs dat providers deze zomer al het netwerk zullen gaan activeren.

Hoe ziet dat er straks uit? Jouw leven met 5G.


Edge computing: rekenkracht aan de rand

Bij edge computing wordt informatie aan de rand (oftewel: edge) van het netwerk, dus dichtbij de clients, verwerkt in een microdatacenter. De edge refereert naar endpoint apparaten die mensen gebruiken of welke embedded zijn in de wereld om ons heen.

Door verwerkingen aan de rand uit te voeren neemt de hoeveelheid netwerkverkeer en vertraging in dataoverdracht af. Dat resulteert in een lagere latency (en dus tijdwinst), minder datatransport, lagere stroomkosten én ontlasting van apparaten met weinig rekenkracht.

Door deze eigenschappen is edge computing bijzonder geschikt voor tijdkritische toepassingen zoals zelfrijdende voertuigen en virtual/augmented reality. Daarbij mag immers géén vertraging ontstaan, maar moeten wél stevige berekeningen worden gedaan.

De technologie wordt momenteel vooral toegepast bij het Internet of Things (IoT). IoT-apparaten genereren namelijk grote hoeveelheden data, terwijl ze nauwelijks rekenkracht hebben. Dankzij de edge hoeft data niet meer de lange weg naar de cloud af te leggen. 5G zal Edge Computing een enorme impuls geven, onder meer dankzij de grote hoeveelheid apparaten die tegelijk met het 5G-netwerk kunnen verbinden.


Hyperautomation voor ongekende efficiëntie

Bij hyperautomation worden technieken als artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) toegepast om processen optimaal en vergaand te automatiseren. Resultaat: mensen werken efficiënter en verbeteren op innovatieve wijze de bedrijfsprestaties.


Serverless is more

Serverless is de volgende stap in de cloud-evolutie. De serverless-platformprovider beheert de vereiste infrastructuur, resources worden op dynamische wijze toegewezen en geleverd. Omdat servers en besturingssystemen worden geabstraheerd, lijkt het alsof je zonder servers draait.

Dankzij serverless kunnen volledig netwerkonafhankelijke diensten worden ontwikkeld. Omdat serverless-applicaties geschikt zijn voor de edge, kan de enorme hoeveelheid edge-data lokaal worden verwerkt. Serverless is vooral populair voor het schalen van websites, maar wordt ook veel gebruikt voor applicaties voor intensieve dataverwerking zoals beeldverwerking en analytics.


Open source is belangrijke aanjager van digitale disruptie

Bij open source kan iedereen de broncode inspecteren, aanpassen en verbeteren. Ontwikkeling van open source-software is een van de belangrijkste aanjagers van digitale disruptie. Het is met name populair in de IT, maar ook binnen telecom wordt er veel geëxperimenteerd met open platformen.

De voordelen zijn evident: het is gratis te gebruiken en aan te passen (al betekent dit niet dat je er geen kosten aan hebt), je kunt het aanpassen aan je eigen behoeften, je zit niet vast aan een vendor of ecosysteem, het integreert makkelijk met applicaties van derden én het bevordert innovatie.

In zekere zin is het ook veiliger, aangezien veel mensen meekijken met de code en bugs snel worden gerepareerd. Telecomnetwerken met open source-software worden goedkoper, onder andere doordat generieke chipsets inmiddels krachtig genoeg zijn voor netwerkfuncties. Met programmeerbare switches kunnen bijvoorbeeld netwerken worden gemaakt op basis van open source, waarbij meer wordt geprofiteerd van de voordelen van software defined networking.


Mens-AI-interactie voor menselijkere interactie

Bij mens-AI-interactie toont kunstmatige intelligentie zijn ware kracht door onze interactie met computers en machines intuïtiever te maken. AI zorgt ervoor dat bijvoorbeeld chatbots, receptierobots en apps menselijk gedrag leren, voorspellen, overnemen en zelfs beïnvloeden.

Dankzij onder meer dedicated AI-chips, de explosief groeiende hoeveelheid data en onderzoek naar human-centered AI, alsmede door gebruik te maken van technologieën als machine learning, artificial neural networks, deep learning, machine vision en natural language processing, zit mens-AI- interactie in een enorme stroomversnelling. Het resultaat? Robots reageren op een veel menselijkere manier om zo een betere user-experience te creëren.


En verder?

We hebben hier slechts enkele trends benoemd. Afgelopen jaren, en ook komende jaren zullen technologische ontwikkelingen in enorm tempo innoveren. De rol van ICT groeit dagelijks en is tegenwoordig een voorwaarde voor zakelijk succes.

Benieuwd wat deze tech-trends voor jouw organisatie betekenen en hoe je van deze ontwikkelingen kunt profiteren? Wij zouden graag met jou van gedachten wisselen over de trends voor komende jaren en hoe je hier als bedrijf het beste in kunt meegroeien. We vinden het leuk om hierover te adviseren en denken graag met jouw organisatie mee.

 

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze maandelijkse business update.

Volgende

Strand Arbeiten
Veilig onderweg en op reis