Slimmer en beter beslissen met behulp van IoT

Met trots presenteren wij één van de sprekers voor het event van Sensor tot Dashboard; Jasper Kuin van de KPN Internet of Things Academy. Al meer dan vijf jaar helpt de IoT Academy bedrijven met innoveren op het gebied van de nieuwe mogelijkheden van IoT. Donderdag 8 april neemt hij de bezoekers mee in deze wereld. Graag geven wij samen met Jasper alvast een voorproefje.

Jasper Kuin, KPN Internet of Things Academy
Spreker tijdens IoT event - van Sensor tot Dashboard - 8 april 2021

De IoT Academy bestaat uit een veelheid aan partners die samen een eco systeem vormen van IoT-start ups, bedrijven en onderwijsinstellingen. Bedrijven die met IoT aan de slag gaan of willen gaan maar nog niet weten hoe, kunnen op de IoT Academy met hun vragen en ideeën terecht.

Daarvoor organiseert de IoT Academy maatwerk klant sessies die klanten in staat stel om hun volgende stap te kunnen nemen. Samen met het ecosysteem worden er meetups en inspiratiesessies georganiseerd. Voor corona  gebeurde dit offline op locatie in de Rotterdamse haven, tegenwoordig gaat dit online via webinars. 

Slimmere en betere beslissingen

“Voor mij is Internet of Things (IoT) de technologie die het mogelijk maakt om voorwerpen ‘dingen’ te verbinden met het internet. Hierdoor gaan die ‘dingen’ data produceren die je als informatie kunt gebruiken voor de meest uiteenlopende toepassingen en branches.

Voor bedrijven geeft IoT data je beter inzicht in je processen en diensten. Daardoor kan je betere keuzes nemen op allerlei gebied. Met IoT kan je bijvoorbeeld een woning slimmer maken zodat ouderen langer vitaal kunnen wonen. Een boer kan met sensoren beter zijn land bewerken omdat die de boer vertellen waar de aarde moet worden bewerkt. Eigenlijk kan je hele steden slimmer maken als al deze ‘dingen’ met elkaar gaan communiceren via het internet. Kort gezegd, Internet of Things zorgt ervoor dat je slimmere en betere beslissingen kunt maken door IoT data te combineren met je bestaande data,” aldus Jasper Kuin.

“De ontwikkelingen en impact van IoT zullen de komende jaren in elke sector en branche zichtbaar worden. Iedereen gaat te maken krijgen met IoT. De toepassingen zijn voor elk bedrijf anders en daarom is het goed om je nu al te verdiepen in de mogelijkheden die IoT biedt.”

“Als jouw bedrijf niet meegaat in de datatransformatie, dan zul je uiteindelijk links en rechts worden ingehaald door bedrijven die de data wel gaan gebruiken. Op die manier maken ze de bedrijfsprocessen slimmer en voordeliger, wat hun concurrentiepositie versterkt. Voorbeelden hiervan gaan we tijdens het event ‘van Sensor tot Dashboard’ uitvoerig bespreken.”

Realtime verbindingen

Elke IoT oplossing vraagt om een andere manier van het verbinden met het internet. Sinds een aantal jaar zijn daar ook sensornetwerken bijgekomen, zoals bijvoorbeeld LoRa. LoRa stelt je in staat om met hele kleine batterij een ‘ding’ te verbinden met het internet. Dat is super handig als je geen spanningsbron of voeding in de buurt hebt.

“Denk bijvoorbeeld aan een vuilnisbak. Als je van een vuilnisbak buiten wil weten of hij vol of leeg is, en je hebt daar geen internet, dan is het handig dat je daar met een sensornetwerk wel kunt komen. Ook is ook handig dat je niet elke avond je vuilnisbak aan de laadpaal hoeft te hangen, omdat anders de sensor zonder spanning komt. Dat is een technologie waar we sinds een jaar of zes over beschikken en wat het speelveld van IoT echt heeft veranderd.”

‘’Daarnaast hebben we ook de Machine to Machine technologie, M2M. Dat gaat op dit moment over 5G, dat aan het andere eind van het spectrum weer nieuwe toepassingen van IoT mogelijk maakt. Denk aan veel bandbreedte, hoge snelheden en lage responstijden, latency noemen we dat, waardoor je in staat bent om dingen realtime met elkaar te verbinden’’

Nieuwe business modellen doormiddel van IoT

IoT optimaliseert het primaire proces en maakt nieuwe producten en diensten mogelijk. Dit kan door data binnen jouw organisatie te verzamelen en daar slimme dingen mee te doen. Door slim naar deze data te kijken kun je processen slimmer inrichten en verbeteren.

“Wat bedrijven ook kunnen doen, is nadenken over hoe zij door middel van IoT nieuwe business modellen kunnen maken. Om dat punt te bereiken heb je veel meer informatie nodig van jouw producten. Je moet die producten dan gaan verbinden met het internet, zodat jij weet hoe het met jou proces gesteld is. Dat is een andere reden waar Internet of Things voor bedrijven belangrijk gaat zijn.’’

IoT event van Sensor tot Dashboard

De mogelijkheden van IoT zijn eindeloos. Het biedt mogelijkheden voor bedrijven in verschillende sectoren. Miljarden apparaten zijn straks verbonden met het internet, en dat is nog maar het begin!

 Tijdens het event van Sensor tot Dashboard, op donderdag 8 april, gaat Jasper Kuin, samen met andere experts in op de mogelijkheden van IoT.

“Ik heb enorm veel zin om op het event te spreken! IoT is niet langer alleen maar interessant voor grote bedrijven die zich aparte innovatieafdelingen kunnen veroorloven of een digitale transformatiemanager kunnen aanstellen. IoT is klaar voor het MKB en de groot zakelijke markt. Dit omdat de diensten veel modulairder zijn geworden en er ook veel meer kant- en klare oplossingen beschikbaar zijn. Aan de hand van dit event kunnen wij organisaties hiervan overtuigen.”


Kijk voor meer informatie over het event op vtmgroep.nl/iot-event-van-sensor-tot-dasboard

Direct aanmelden kan ook, klik hier

 

Volgende

Westland als speeltuin IoT 4
IoT grote meerwaarde voor de transportsector