Slamming harder aangepakt
vrijdag 29 juni 2018
Eind juni is de beleidsregel nummerportabiliteit in verband met ongewenste overstap in werking getreden. Deze beleidsregel betreft maatregelen om met name kleine ondernemers te beschermen tegen het ongewild wisselen van telecomaanbieder, ook wel lijnkaping of slamming genoemd.
Slamming
Bij slamming worden zakelijke abonnees, met name kleine ondernemers, geconfronteerd met een overstap naar een andere telecomaanbieder zonder dat zij hier weet van hebben. Een concurrerend telecombedrijf geeft bij de huidige aanbieder aan dat de klant via hen wenst te bellen. Echter zonder dat de klant daar van weet, laat staan daar toestemming voor heeft gegeven.
De ACM stelt dat er elke twee tot drie jaar wel een nieuwe aanbieder actief wordt die vooral via slamming klanten werft. De Stichting Telecom- en internetgebruikers Nederland (sTN) heeft de afgelopen jaren honderden klachten ontvangen van MKB ondernemers die zonder dit te willen of te weten waren overgezet naar een andere provider. Kwalijke praktijken waar een einde aan moet komen, aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.
Verzoek tot nummerportabiliteit
Het grootste probleem is dat in de zakelijk markt geen handtekening (schriftelijkheidsvereiste) nodig is. Hierdoor zijn MKB ondernemers vaak al overgezet zonder dat ze dit weten. De latende aanbieder is namelijk wettelijk verplicht om mee te werken aan een verzoek tot nummerportabiliteit, mits de overeenkomst met de latende aanbieder rechtsgeldig is beëindigd. Verscheidene telecom-cowboys nemen deze rechtsgeldigheid, oftewel de wilsuiting, niet zo nauw. Klanten worden overgezet mét een wilsuiting, welke vaak door misleiding tot stand is gekomen.
Van tevoren toestemming opvragen
Voorheen controleerde de oude telecomaanbieder pas bij de nieuwe aanbieder of een abonnee bewust overstapt (wilsuiting) ná een klacht over slamming. Vaak is het leed dan al geschied en is de overstap al uitgevoerd. Om daarna alle diensten weer terug te draaien kost veel tijd en inspanning.
Nu mag de oude telecomaanbieder de toestemming van tevoren al opvragen als een overnemende aanbieder stelselmatig slammingklachten veroorzaakt. Als deze toestemming niet in orde is, kan de oude telecomaanbieder het nummerporteerverzoek van de nieuwe aanbieder weigeren. Ook wordt het toezicht door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op de regels voor nummerportabiliteit verduidelijkt in de nieuwe beleidsregel.
Monitoren
De nieuwe maatregelen moeten de praktijken van ongewild wisselen van telecomaanbieder tegengaan. De vraag is natuurlijk of alle partijen zich houden aan de regel en of de ACM voldoende capaciteit heeft om op te treden als het mis gaat. Keijzer belooft samen met de ACM te monitoren of de klachten over slamming afnemen. Als de beleidsregel onvoldoende effect heeft, zullen extra maatregelen genomen worden in het wetsvoorstel betere waarborg voor overstappen, dat momenteel in voorbereiding is.
Bezoekers van deze pagina bekeken ook:
Meer Blog en Nieuws
- De ultieme koptelefoon voor professioneel kantoorgebruik
- Microsoft Teams uitbreiden met een Contact Center-oplossing
- Tariefswijziging Inmarsat C
- Wat is een datalek en hoe bescherm ik mijzelf ertegen?
- Houd jouw informatie in het VTM klantenportaal actueel
- Wat is Managed Detection and Response (MDR) en waarom is het belangrijk?
- Tariefswijziging Microsoft NCE per 1 maart 2023