Risico op hacks bij sluizen en gemalen
donderdag 4 april 2019
Sluizen en gemalen lopen het risico te worden gehackt. Dat komt doordat waterschappen de cyberbeveiliging niet op orde hebben. Beveiligingssoftware wordt doorgaans hooguit vijf jaar lang bijgewerkt, terwijl de computersystemen om de waterwerken te bedienen 25 tot 30 jaar lang meegaan.
Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur.
Ingrijpende gevolgen
Zonder de benodigde updates groeit het gevaar op hacks en/of beveiligingsincidenten. Hackers blijven zoeken naar kwetsbaarheden in systemen. In geval van een hack, kunnen bijvoorbeeld sluisdeuren opengezet of gesloten worden en gemalen op afstand aan of uit gezet worden. Helemaal wanneer een aanval meerdere systemen raakt, kunnen hackers veel schade veroorzaken. Begrijpelijkerwijs een niet wenselijke situatie met het oog op de waterveiligheid in Nederland.
Cyberbeveiliging
Uit onderzoek blijkt al langer dat gemeenten en waterschappen hun cyberbeveiliging niet op orde hebben. Onder meer door slechte wachtwoorden blijken rioolgemalen en sluizen bijvoorbeeld gemakkelijk van afstand te bedienen. Nog te vaak wordt onvoldoende stilgestaan bij de mogelijke risico’s, terwijl hackers digitaal veel schade kunnen aanrichten.
Het belang van goed werkende infrastructuur en goed beveiligde systemen werd eerder dit jaar al pijnlijk duidelijk bij de hack van een containerterminal in de haven van Rotterdam. Die hack kostte het Nederlandse bedrijfsleven tientallen miljoenen euro's aan vertragings- en productieschade.
Hoge eisen
De toepassingen welke vandaag de dag aan ICT worden toevertrouwd zijn steeds kritischer voor de stabiliteit én continuïteit van zowel organisatie als maatschappij. Steeds vaker lezen we berichten over DDoS aanvallen of Ransomware, zoals Wannacry en NotPetya. De risico’s nemen toe, waardoor hoge eisen gesteld worden aan digitale veiligheid.
Wat moet u doen?
M2M Services is specialist in beveiligde connectiviteitsoplossingen. Wij faciliteren onze klanten in het optimaal gebruik maken van ICT-systemen en in het veilig verwerken van datastromen. Neem contact met ons op, zodat wij graag met u meedenken over hoe u de veiligheid in uw gemeente kunt blijven waarborgen.
Wij hebben ruime ervaring binnen de markt voor gemeenten en waterschappen. Reden voor inmiddels meer dan 150 gemeenten om te kiezen voor de oplossingen van M2M Services. Neem contact met ons op via info@m2mservices.nl of via 0174 22 66 92.
Meer Blog en Nieuws
- Nieuwe factuur lay-out voor KPN ÉÉN diensten
- De ultieme koptelefoon voor professioneel kantoorgebruik
- Microsoft Teams uitbreiden met een Contact Center-oplossing
- Tariefswijziging Inmarsat C
- Wat is een datalek en hoe bescherm ik mijzelf ertegen?
- Houd jouw informatie in het VTM klantenportaal actueel
- Wat is Managed Detection and Response (MDR) en waarom is het belangrijk?