Redder in nood bij slecht bereik; mobiel via WiFi

Mobiel via WiFi is een nieuwe dienst van KPN. KPN klanten die wonen of werken in gebieden met een minder goede mobiele dekking, kunnen voortaan via een WiFi-verbinding bellen en sms'en, zodra het mobiele signaal (te) zwak is.

Een slecht mobiel signaal; we hebben er allemaal wel eens last van. Ondanks een dekking van bijna 99 procent in Nederland, blijven er gaten zitten in het netwerk. Zo kan het bijvoorbeeld misgaan door verschil in dichtheid van zendmasten. Ook werken dikke betonnen muren, te goed geïsoleerde kantoren of kantoren met een bepaalde coating op het glas het mobiele signaal soms tegen.

Voice over WiFi (VoWiFi)

Mobiel via WiFi, ook wel Voice over WiFi genoemd, afgekort VoWiFi, is een techniek waardoor de smartphone over kan schakelen op een WiFi-netwerk om een telefoongesprek af te handelen.

Mobiel via WiFi is een aanvulling op 4G Bellen (VoLTE), een dienst die KPN sinds 2016 uitrolt. Bij een te zwak mobiel signaal, en de aanwezigheid van een WiFi-netwerk in de buurt, schakelt het toestel automatisch over op WiFi. De beller merkt daar niets van, de verbinding blijft in stand en is net zo veilig als bellen via 4G.

Gebruik

Voor gebruik van de nieuwe dienst moet uiteraard een WiFi-internetverbinding beschikbaar zijn. Plus de voorwaarde dat de klant aangesloten moet zijn op 4G Bellen en beschikt over een geschikt toestel, voorzien van de laatste versie van het besturingssysteem. Bij de lancering zullen dat de Samsung S8 en S8+ en hun opvolgers S9 en S9+ zijn. Later volgen andere Samsung modellen, medio november verwacht KPN ook ondersteuning voor iOS 12.1, voor de iPhone 6 en hoger.

Het toestel bepaalt wanneer u via het mobiele netwerk of via de WiFi-verbinding belt. 4G bellen krijgt altijd een hogere prioriteit dan regulier internetverkeer, waardoor de verbinding stabieler is dan een WiFi-verbinding.

Elke WiFi-verbinding geschikt

Mobiel via WiFi biedt dezelfde (hoge) kwaliteit als bellen via 4G, mits de sterkte van het WiFi-signaal voldoende is. De kwaliteit van de dienst hangt wel af van de sterkte en de kwaliteit van het WiFi-signaal en de internetverbinding. Het kan in principe via elke WiFi-verbinding in Nederland, dus ook via de netwerken van andere providers.

De komst van Mobiel via WiFi betekent dat u nu op nog meer plaatsen bereikbaar bent; op alle plekken in Nederland met mobiele verbinding, 4G verbinding én nu dus ook op plekken met WiFi-verbinding.

KPN ÉÉN MKB

Mobiel via WiFi is binnen KPN ÉÉN MKB momenteel technisch nog niet beschikbaar. Er wordt aan gewerkt om deze functionaliteit ook mogelijk te maken binnen KPN ÉÉN MKB.


Bezoekers van deze pagina bekeken ook:

 

Mobiel via WiFi aan- of uitzetten op Samsung toestel

Bij geschikte Samsung-toestellen staat de optie ‘Bellen via WiFi’ standaard aan. Binnen deze optie heeft u de keus tussen 'voorkeur mobiel' en 'voorkeur WiFi'. De optie ‘voorkeur mobiel’ heeft de voorkeur, omdat u tijdens het gesprek dan niet afhankelijk bent van de kwaliteit van de internetverbinding. Bij ‘voorkeur WiFi’ wordt bij een goede WiFi-dekking standaard via WiFi gebeld, ook als het mobiele signaal weinig te wensen overlaat.

Ga naar ‘Instellingen’ naar de 'groene belknop' en maak uw keus.

Mobiel bellen via WiFi - SamsungMobiel via WiFi aan- of uitzetten op iPhone

Bellen en sms’en via WiFi staat automatisch uit op iPhone. U zet het eenvoudig aan of uit via uw toestel. Ga naar ‘Instellingen’ vervolgens 'Mobiel netwerk' en zet de schakelaar om bij ‘Bellen via Wifi’. U hebt hiervoor minimaal IOS 12.1 nodig met de nieuwste aanbiederinstellingen.

Mobiel bellen via WiFi - iPhone