Nieuwe Apple iPhones

Woensdag 12 september heeft Apple tijdens hun gebruikelijke jaarlijkse evenement in het Steve Jobs Theater in Californië drie nieuwe iPhones gepresenteerd; de iPhone XS, de iPhone XS Max en de iPhone XR.

Zoals verwacht kwam Apple niet met grote veranderingen qua design. Hooguit het verdwijnen van de homeknop is opvallend. De drie nieuwe modellen ontgrendel je met FaceID. Zoals altijd bij de s-modellen, is er vooral gekeken naar interne specificaties.

Groter scherm

De iPhone XS en XS Max hebben hetzelfde ontwerp als de iPhone X. Dat betekent een voorkantvullend scherm, met een uitsnede aan de bovenzijde voor de Face ID technologie. Daar zit de gezichtsscanner om de iPhone te ontgrendelen. Deze werkt sneller dan die van de iPhone X, al is niet bekend hoeveel sneller.

De opvolger van de iPhone X is de iPhone XS (spreek uit als 'Tien S'). Dit model lijkt erg op zijn voorganger met een OLED-scherm van 5,8 inch. Het beeldscherm is groter doordat vooral aan de onder- en bovenkant de schermranden een stuk kleiner zijn geworden.

Van Plus naar Max

De iPhone XS Max is de grootste en duurste versie. De XS Max is voorzien van een 6,5-inchdisplay. Dat is het grootste scherm dat Apple ooit in een iPhone heeft geplaatst.

Apple stapt met Max af van de Plus-benaming die grotere iPhones voorheen kregen.

Betere camera en snellere hardware

Zowel de XS als de XS Max hebben een betere camera en processor dan het jaar ervoor. De nieuwe processor is de eerste 7nm-chip van de wereld en beschikt over een vierkernige GPU, welke tot vijftig procent sneller is dan de vorige generatie.

Beide telefoons hebben een dubbele camera, voorzien van twaalf megapixelsensoren. De bovenste camera is een breedhoeklens, de onderste een telelens. Voorop zit een selfiecamera met zeven megapixel, welke ook de FaceID mogelijk maakt.

iPhone XR met lcd-scherm

De iPhone XR lijkt erg op de iPhone XS, maar is met wat mindere specificaties, flink goedkoper. Geen OLED-scherm, maar een vernieuwd lcd-display van 6,1 inch. De iPhone XR heeft geen 3D Touch, wel is het toestel voorzien van de nieuwe chip en is Face ID aanwezig voor gezichtsherkenning. Op de achterkant heeft het toestel één cameralens waarmee foto's van 12 megapixels genomen kunnen worden.

Homeknop verdwijnt

De drie nieuwe iPhones beschikken geen van drieën meer over een vingerafdruksensor. In plaats daarvan focust Apple geheel op Face ID gezichtsherkenning. Daarmee verdwijnt de homeknop, die sinds 2013 in de iPhone zit. De iPhone 8 van vorig jaar is de laatste iPhone met zo'n ronde knop onder het scherm.

Accu en opslag

De accu van de iPhone XS gaat ongeveer een half uur langer mee dan die van de iPhone X. De XS Max houdt het ongeveer anderhalf uur langer vol dan de iPhone 8 Plus, de Apple-smartphone die nu het langst meegaat.

Wat de opslagcapaciteit betreft, kiest Apple voor de XS en XS Max net als bij de iPhone X voor 64 GB. Wel is er ook een 256 GB-optie en nieuw is een variant met maar liefst 512 GB interne opslagcapaciteit. De toestellen beschikken over 4 GB aan werkgeheugen. De Apple iPhone XR verschijnt in uitvoeringen met 64, 128 en 256 GB en beschikt over 3 GB aan werkgeheugen.

Apple stopt met de verkoop van de iPhone SE

Naast de bekendmaking van drie nieuwe iPhones, verdwenen er juist ook vier van het toneel: de iPhone X, de 6s, 6s Plus en iPhone SE. Zie ook: alle verkrijgbare iPhones op een rij.

Juist de laatste, de iPhone SE, is een populair toestel. Door het kleine scherm (4 inch) is het toestel handzaam en relatief goedkoop. Waarom Apple besluit om te stoppen met de verkoop van de iPhone SE is onbekend, maar er gaan geruchten over een iPhone SE 2, dus wellicht dat Apple alsnog met een opvolger komt van het populaire kleine toestel.

Prijzen en beschikbaarheid XS, XS Max en XR

De iPhone XS en XS Max komen in de kleuren zilver, spacegray en goud. Beide modellen zijn vanaf 21 september te koop. De iPhone XS krijgt een prijs vanaf 1.159 euro voor de 64 GB-versie. De XS Max krijgt een prijs vanaf 1.259 euro voor de 64 GB-variant.

De iPhone XR is vanaf 19 oktober te koop in drie verschillende versies: 64 GB, 128 GB en 256 GB. Er zijn zes kleuren zwart, wit, geel, rood, koraal en blauw. Het toestel kent een vanaf prijs van 859 euro.

U kunt de nieuwe modellen alvast reserveren via 0174 527 320 of info@vtmgroep.nl.

 

Bezoekers van deze pagina bekeken ook: