Nederland wereldwijd bij koplopers ‘in de Cloud’

Uit onderzoek van Gartner blijkt dat Nederland wereldwijd tot de koplopers behoort wat betreft het gebruik van clouddiensten. De VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Brazilië vormen de top 5 die het meest uitgeeft aan clouddiensten als percentage van de totale IT-uitgaven. Een goede uitgangspositie voor de adoptie van nieuwe technologieën in de toekomst.

De adoptie van clouddiensten dient volgens de onderzoekers als goede indicatie voor welke landen voorop zullen lopen in toekomstige IT-ontwikkelingen. Onder andere voor de verdere implementatie van Internet of Things in een land geven deze inzichten in IT-uitgaven een goed beeld van welke landen de ‘early adopters’ kunnen worden.

Cloud computing

Tot en met 2022 zal de groei van clouddiensten nog groter zijn dan de groei van traditionele IT-oplossingen, meldt Gartner in het onderzoek. Dat maakt cloud computing een van de meest invloedrijke veranderingen op de IT-markt. De verwachting is dat vooral infrastructure as a service (IaaS) de komende jaren verder zal groeien, terwijl de uitgaven aan datacenters juist zullen afnemen.

Kansen in digitalisering

Het onderzoek laat een een duidelijk verschil zien in de uitgaven aan cloudservices in verschillende landen. Met een 4de plaats is ons land wat betreft het gebruik van clouddiensten dus één van de koplopers.

Cloud shift, zoals de onderzoekers de groei van de cloud noemen, gaat niet alleen maar over clouddiensten. Wanneer organisaties nieuwe IT-architecturen nastreven, leggen ze daarmee een basis voor nieuwe kansen in digitalisering. Zoals bijvoorbeeld de volgende generatie IT-oplossingen en de adoptie van Internet of Things oplossingen binnen de organisatie.

“Organisaties die dynamische, op cloud gebaseerde bedrijfsmodellen omarmen, positioneren zich op die manier ideaal voor kostenoptimalisatie en een betere concurrentiepositie,” aldus Gartner in het onderzoek.


Bezoekers van deze pagina bekeken ook: