Nederland breedbandland
dinsdag 19 maart 2019
Nederland is internationaal één van de koplopers op het gebied van vaste verbindingen en internetconnectiviteit. Ook wat betreft kwaliteit van mobiel breedband, staat Nederland aan de top.
Daarmee opende staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, haar keynote speech tijdens de FTTH Conference in Amsterdam. Ook ACM-directeur Martijn Snoep was één van de sprekers. Daar waar Keijzer de toppositie van Nederland benadrukte, was Snoep kritischer en vond dat het beter kan. En moet.
Keijzer was duidelijk in de beleidsambities op het vlak van telecom: iedereen in Nederland heeft in 2020 een 100 Mbps-verbinding. Beter nog: in 2023 heeft iedereen een gigabitverbinding. Vooral de 2de ambitie is een grotere, maar niet onuitvoerbare uitdaging.
Bedrijfsleven
Keijzer benadrukte de essentie van breedband voor het Nederlandse bedrijfsleven. Digitale transformatie is essentieel voor Nederland. Overheid en bedrijfsleven hebben elkaar nodig bij de vorming van een digitale samenleving. Daar waar actief overheidsoptreden nodig is, bijvoorbeeld in buitengebieden, gaat het ministerie extra ondersteuning bieden voor de aanleg van de benodigde infratstructuur.
Keijzer gaf aan dat het beleid streeft naar perfecte connectiviteit waar in Nederland je ook bent. Onder andere hiervoor heeft de Nederlandse overheid eerder al het Actieplan Digitale Connectiviteit in het leven geroepen.
ACM
Martijn Snoep was het eens met de toppositie van Nederland op het gebied van internetconnectiviteit. Maar tegelijk gaf Snoep ook aan dat het de afgelopen vier jaar niet beter geworden is. Investeringen in vaste netwerken zijn elk jaar gedaald, het aantal nieuwe homes passed op glasvezel daalde en de churn op de vaste netwerken daalde.
De netwerken van KPN en VodafoneZiggo, de twee grote spelers op de Nederlandse markt voor vaste netwerken, werden om deze redenen gereguleerd. Voor KPN gold dat de al bestaande regulering niet minder werd en VodafoneZiggo moet zijn netwerk, als het aan ACM ligt, openstellen voor derden. De toezichthouder wil de uitrol van FTTH stimuleren, met in gedachte dat KPN en VodafoneZiggo elkaar en de markt in evenwicht houden.
Bandbreedtebehoefte
Zonder supersnel internet stagneert de economie. Consumenten, organisaties en overheid zijn in toenemende mate afhankelijk van supersnel internet. Zonder deze technologie stagneert onze economie en onze maatschappij.
Door groei van investeringen in belevingskwaliteit, zoals virtual reality, videocommunicatie en bijvoorbeeld zelfs al hologramtechnologie, én door het massaal verzamelen van data, onder andere via het Internet of Things, zal de bandbreedtebehoefte de komende jaren dan ook alleen nog maar verder toenemen.
Bezoekers van deze pagina bekeken ook:
Meer Blog en Nieuws
- Nieuwe factuur lay-out voor KPN ÉÉN diensten
- De ultieme koptelefoon voor professioneel kantoorgebruik
- Microsoft Teams uitbreiden met een Contact Center-oplossing
- Tariefswijziging Inmarsat C
- Wat is een datalek en hoe bescherm ik mijzelf ertegen?
- Houd jouw informatie in het VTM klantenportaal actueel
- Wat is Managed Detection and Response (MDR) en waarom is het belangrijk?