Mensen maken zich te weinig zorgen over digitale veiligheid

Begin oktober is de overheid gestart met de campagne Alert Online. In een onderzoek van TSN, in opdracht van de overheid, geeft ruim de helft van de ondervraagden aan dat zij niet in een nep e-mail zouden trappen. De praktijk laat echter hele andere cijfers zien.

Een nep-factuur van een bedrijf waar je klant bent of een mail van de bank met de vraag om in te loggen. Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan dat ze er niet in zouden trappen. Echter in de praktijk blijkt dat 70 procent van de mensen zelf slachtoffer is geweest van phising, of iemand kent in zijn of haar omgeving die het is overkomen. (bron: nos.nl)

Ditzelfde geldt voor virussen. De helft maakt zich er geen zorgen over, maar 40 procent werd slachtoffer van een virus of kent iemand die dat werd. En slechts 53% van de ondervraagden weet wat ransomware is. Ransomware maakt computerbestanden ontoegankelijk, waarna een geldbedrag betaald moet worden om weer bij de bestanden te kunnen komen.

Gegevens versleuteld

In het bedrijfsleven kan dit desastreuze gevolgen hebben. Uw bedrijfsgegevens, maar ook al uw klantgegevens kunnen zo maar op straat komen te liggen. Of uw bestanden worden ‘gegijzeld’, waarna u pas na betaling van een geldbedrag, vaak in bitcoins, weer toegang krijgt tot uw data. En dan moet u maar hopen dat die toegang na betaling ook inderdaad weer wordt vrijgegeven.

Het openen van een bestand in een mail kan al genoeg zijn om slachtoffer te worden van ransomware. Denk bijvoorbeeld aan een factuur als bijlage in een mail van een bedrijf waar u klant bent. De mails zijn vaak niet meer van echt te onderscheiden en het openen van het bestand is al genoeg. In eerste instantie lijkt er wellicht niets aan de hand, maar het virus is geïnstalleerd en binnen no-time kunt u nergens meer bij.

Digitale Veiligheid

Te weinig mensen en bedrijven nemen nog onvoldoende maatregelen om zichzelf te beschermen tegen vormen van cybercriminaliteit. Automatische updates van computersystemen worden niet uitgevoerd of men maakt geen back-ups van bestanden. Met automatische updates worden beveiligingsgaten in software gedicht en het maken van back-ups zorgt voor een veilige kopie van bestanden als deze door ransomware worden 'gegijzeld'.

Het is van groot belang dat ondernemers zich bewust zijn van de risico’s. Te vaak is dat helaas nog niet het geval. Met de campagne Alert Online wil de overheid het algemene bewustzijn hierover vergroten.

Onder andere KPN heeft zich bij de campagne aangesloten. Samen met haar business partners richt KPN zich er op ondernemers bewust te maken van de risico’s. En belangrijker nog ondernemers te ondersteunen bij het nemen van de juiste maatregelen.

Lees ook:
Adviesrapport Cyber Security Raad: ‘Nederland moet in beweging komen’

 

Digitale Veiligheid 3.0Digitale Veiligheid 3.0
Hét event over digitale veiligheid voor het MKB

Datum: 14 maart 2017
Locatie: Theater De Naald, Naaldwijk

Steeds vaker komen berichten binnen van cybercrime onder MKB-ondernemers. Phisingmails worden steeds professioneler en voor u er erg in heeft, is ook uw bedrijf de klos. En u hoeft het niet eens zelf te doen, een collega die net even niet scherp is, en het is gebeurd.

Wanneer u bent gehackt en uw bedrijfsgegevens op straat liggen, of u kunt niet meer bij uw bestanden, zijn de gevolgen niet te overzien. Daarom organiseert KPN samen met enkele van haar business partners het event Digitale Veiligheid 3.0; hét event over veilig digitaal werken.

Digitaal werken kan niet meer zonder optimale digitale beveiliging! Op 14 maart bent u dan ook van harte uitgenodigd door KPN en VTM Groep om u in Naaldwijk te laten informeren en inspireren over veilig digitaal werken.

Wees bewust van de risico’s en schrijf u vandaag nog in!