Location Safety Indicator verkleint de kans op besmetting met COVID-19 binnen jouw organisatie

Sinds het begin van de coronapandemie vermijden mensen zo veel mogelijk gesloten ruimtes met anderen. Helaas is dit niet altijd mogelijk en tegenwoordig ook niet altijd wenselijk meer. Steeds meer mensen willen terug naar zoveel mogelijk normaal: naar kantoor, school, winkels, horeca en andere indoorlocaties. Met de juiste luchtkwaliteit is het mogelijk de verspreiding van COVID-19 te verminderen.

Hoe verspreidt COVID-19 zich?

COVID-19 wordt overgedragen via aerosolen (kleine druppeltjes vocht).Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het virus enige tijd in de lucht overleefd. Daarom is het zo belangrijk om minimaal 1,5 meter afstand te houden van andere mensen en de hygiënevoorschriften in acht te nemen. Als je buiten blijft en de nodige afstand houdt van andere mensen, is de kans op infectie relatief laag. Binnen is dit een ander verhaal, de kans op infectie is hier relatief hoog. Dit komt omdat aerosolen in gesloten ruimtes lang blijven hangen en zich gestaag verspreiden, het is slechts een kwestie van tijd voordat andere mensen de besmettelijke aerosolen weer inademen.

Door de CO2, luchtvochtigheid en temperatuur van jouw binnenklimaat met de Location Safety Indicator zorgvuldig te monitoren, houd je de verspreidingen van virussen zoveel mogelijk tegen. Maar hoe zit dit precies?

Welke invloed heeft de CO2-concentratie op virusoverdracht?

De uitgeademde lucht bestaat voor 78% uit stikstof (N2), 17% zuurstof (O2) en ca. 4% koolstofdioxide (CO2). Bij het uitademen komen aerosolen vrij. In het geval van een besmette persoon kunnen de aerosolen ook virussen bevatten. Als een gezond persoon de aerosolen inademt, kan hij besmet raken met het virus. Maar hoe meer uitgeademde lucht (en dus ook aerosolen) er in de kamerlucht aanwezig is, hoe groter de kans op infectie. De concentratie van aerosolen en CO2 is direct gerelateerd. Uit de huidige CO2-concentratie kunnen dus concrete conclusies over de aerosol verontreiniging worden afgeleid. Hoe hoger de CO2-waarde, hoe groter de aerosol belasting en het risico op infectie met COVID-19.

Welke invloed heeft luchtvochtigheid op virusoverdracht?

Volgens verschillende studies is de luchtvochtigheid en het infectierisico direct aan elkaar gerelateerd. Als de luchtvochtigheid te laag of te hoog is, is het risico op infectie met virussen groter. De aanbevolen waarde is 40% - 60% rel. vochtigheid. Als de luchtvochtigheid lager is, blijven de virussen bij uitgedroogde oppervlakken langer infectieus en kunnen ze ook langer in de lucht zweven. Licht de luchtvochtigheid boven de aanbevolen waarde, dan wordt de verspreiding en verdeling van de aerosoldruppels in de lucht positief beïnvloed. Dit verklaart ook waarom de meeste griepvirussen tijdens de wintermaanden voorkomen.

Welke invloed heeft temperatuur op virusoverdracht?

In een studie van de Ruhr-universiteit in Bochum keken onderzoekers de halfwaardetijd van infectieuze deeltjes nauwkeurig. De halfwaardetijd is de periode waarin het aantal infectieuze deeltjes met 50% wordt verminderd. Bij kamertemperatuur (20-23 °C) was de halfwaardetijd ongeveer 9,1 uur. Bij koelkasttemperatuur (4 °C) was de halfwaardetijd significant hoger, namelijk 12,9 uur. De maximale waarde van 17,9 uur werd bepaald bij 30°C. Als gevolg hiervan schaden hoge als lage temperaturen niet, maar we de conclusie is om het beste kamertemperatuur aan te houden.

Houd de verspreiding van virussen tegen met het juiste binnenklimaat

Op basis van beschikbare bevindingen is het essentieel om te zorgen voor een optimale luchtkwaliteit in kantoren, scholen, winkels, horeca en alle andere binnenruimtes waar constant mensen zijn. Noch de CO2, noch de temperatuur of noch de luchtvochtigheid kan de aanbevolen grenswaarden overschrijden. Daarom is het zinvol om de verschillende ruimtes te bewaken met geschikte Location Safety Indicators.

En ook: het is een hulpmiddel. Als je met twee mensen in een groot lokaal gaat zitten, dan blijft de CO2 altijd laag, maar dan moet je toch ook wel afstand houden, een mondmasker dragen. Het is niet omdat de waarden op de meter oké zijn dat je alle andere maatregelen achterwege moet laten.

Location Safety Indicator van VTM

Onze Location Safety Indicators monitoren jouw gebouwen aan de hand van een aantal sensoren. Deze sensoren monitoren CO2, luchtvochtigheid en temperatuur. Deze sensoren meten dit elke 15 minuten, de gegevens worden verstuurd naar een eigen dashboard en zijn zichtbaar op de sensor zelf met een groen en rood lichtpunt. 

In het dashboard wordt de data gevisualiseerd. Dit geeft een duidelijk overzicht van de gegevens die zijn gemeten. Dit maakt het mogelijk per ruimte het klimaat te monitoren, te beheren en inzicht te verkrijgen. Tevens wordt er een alarmering gegeven als bepaalde waarden in kritieke gebieden komen.

Vanaf € 14,95 euro per sensor per maand, heb je realtime inzicht in de klimaatbeheersing binnen jouw gebouw en afzonderlijke ruimtes. Het is mogelijk om één sensor twee weken gratis te testen. Dit betreft de complete oplossing, dus inclusief dashboard, beheer van sensoren en connectiviteit.

* Voor scholen bestaat hiervoor een subsidiemogelijkheid.

 
Deel dit artikel via:
 

Whitepaper - Internet of Things is here to stay

Wil jij alles weten over de mogelijkheden van het Internet of Things?

Download whitepaper

Benieuwd naar de mogelijkheden van CO2 monitoring voor jouw organisatie?

Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen geheel vrijblijvend contact met je op. 

* verplichte velden