KPN stopt in 2022 met 3G-netwerk

Deze zomer heeft KPN bekend gemaakt per januari 2022 te stoppen met het 3G-netwerk. Klanten die per januari 2022 nog geen telefoon hebben die kan bellen over 4G (VoLTE), zullen vanaf dan gaan bellen en sms’en via het 2G netwerk.

Na de introductie van 4G, waarmee klanten veel sneller en beter mobiel internet kregen, neemt het aantal klanten op het 3G-netwerk sterk af. Om in de toekomst meer capaciteit en hogere snelheden te kunnen bieden maakt KPN al enige tijd 3G-capaciteit vrij voor 4G.

Eind vorig jaar liet Vodafone ook al weten te stoppen met het 3G-netwerk, per januari 2020. T-Mobile heeft nog geen plannen bekend gemaakt over het einde van zijn 3G-netwerk.

3G

KPN is al langer bezig met 3G-frequenties te vervangen voor 4G-frequenties en gaat daarmee door tot er geen enkele 3G-band meer over is. Zo komt er een eind aan de mobiele standaard die ooit als onvoorstelbaar snel aanvoelde.

Het eerste officiële 3G-netwerk ging op 1 oktober 2001 in Japan de lucht in. In 2003 kwamen de eerste smartphones met 3G-ondersteuning op de markt. Eén van de bekendste 3G-telefoons was de iPhone 3G in 2008, de eerste iPhone die in Nederland te koop was. Inmiddels maken steeds minder mensen gebruik van het 3G netwerk. Daarom gaan de 3G frequenties nu ingezet worden voor het 4G netwerk.

Wat merkt u hiervan als gebruiker?

Met name het toestel (smartphone/modem) dat u gebruikt is bepalend. Toestellen die niet geschikt zijn voor 4G gaan vanaf 2022 bellen/sms’en via 2G. Omdat het nu al wordt aangekondigd is de verwachting dat in 2022 het grootste deel van de toestellen geschikt is voor 4G.

VTM houdt zijn klanten uiteraard op de hoogte. Mocht u echter zelf vragen hebben hierover, dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen via de servicedesk of met uw accountmanager.

5G

Inmiddels staat de vijfde generatie mobiele netwerken. 5G, voor de deur. 5G-internet maakt gebruik van andere frequenties dan 3G en 4G. De nieuwe frequenties worden naar verwachting eind 2019 geveild.


Lees ook:

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen 2G, 3G, 4G en de nieuwe standaard 5G?