KPN schakelt 3G-netwerk in april 2022 uit

KPN schakelt zijn 3G-netwerk in april 2022 uit. Dat is 3 maanden later dan eerder was gemeld. Het 2G-netwerk van KPN blijft langer in de lucht, ten minste tot april 2025.

KPN schakelt het 3G netwerk, en uiteindelijk ook het 2G netwerk uit, om het 4G-netwerk verder te verbeteren en het 5G-netwerk uit te breiden. Zo worden de frequenties die nu voor 3G gebruikt worden, ingezet voor verdere optimalisatie van het 4G-netwerk.

Steeds minder mensen maken gebruik van 3G. Dit komt doordat er steeds minder actieve 3G-toestellen zijn. Vodafone trok vorig jaar de stekker al uit 3G.

2G netwerk nog wel langer actief

Klanten die tegen april 2022 niet zijn overgestapt op 4G- of 5G-toestellen vallen automatisch terug op het 2G-netwerk. Dit oude 2G-netwerk (GSM) blijft tot tenminste april 2025 in de lucht en wordt voorzien van verbeterde audiokwaliteit voor spraak.

Wat merk jij hier van?

Gebruikers die een telefoon zonder 4G-ondersteuning hebben vallen terug op 2G. De verwachting is echter dat in 2022 het grootste deel van de toestellen geschikt is voor 4G (en 5G), zodat veel mensen er weinig tot niets van zullen merken.

Echter voor sommige toepassingen kan het stoppen van het 3G-netwerk juist wel van grote impact zijn. Bijvoorbeeld voor Machine to Machine communicatie (Internet of Things toepassingen), kan het zijn dat de apparaten binnen de IoT-toepassing niet geschikt zijn voor 4G. Dan kan de snelheid van het dataverkeer in het geding komen, omdat deze apparaten per 1-1-2022 alleen nog communiceren via het 2G-netwerk. Controleer daarom wel jouw afhankelijkheid van 3G, om niet voor ongewenste verrassingen te komen te staan.


Bezoekers van deze pagina bekeken ook:
  > Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen 2G, 3G, 4G en de nieuwe standaard 5G?

 

Volgende

Ransomware aanval Kaseya
Megahack Kaseya-software: hackers eisen 59 miljoen euro losgeld