Kan ons internet al dat thuiswerken wel aan?

Nederlanders videovergaderen, netflixen en internetten er deze periode op los. Er gaat 15 tot 20 procent meer data door de Nederlandse internetkabels vergeleken met de periode vóór de coronacrisis. Kan ons internet al dat thuiswerken eigenlijk wel aan?

Het antwoord is kort en krachtig, ja! De Nederlandse netwerkcapaciteit is ruimschoots voldoende en kan dit uitstekend aan.

Massaal online

Mensen gebruiken massaal internet om in te loggen op de online werkomgeving en online samenwerkingstools om in contact te blijven, samen te werken en te videobellen met collega’s. Kinderen volgen online les, of zitten thuis te gamen, en vaker dan normaal wordt Netflix of YouTube gebruikt voor de nodige afleiding. In Nederland kunnen we die extra vraag naar internet gelukkig prima aan.

Internetknooppunt

Het Amsterdamse internetknooppunt AMS IX is een van de grootste internetknooppunten ter wereld. In deze drukke weken bereikt het dataverkeer dat door de AMS IX gaat op de drukste momenten bijna 8 terabit per seconde. Dat is veel, maar het Amsterdamse knooppunt kan nog vier keer zoveel aan.

Wereldtop

Nederland behoort met zijn netwerk al decennia tot de wereldtop. De strategische ligging – bij Nederland komen dikke zeekabels binnen – is aantrekkelijk voor datacenters die profiteren van de uitstekende infrastructuur. Het gevolg is dat Nederland rijkelijk is bedeeld met datacenters, waaronder bijvoorbeeld ook die van Google (in het Groningse Eemshaven) en Microsoft (in Middenmeer in Noord-Holland).

Datacenters in Nederland per regio

Datacenters in Nederland per regio; bron afbeelding Volkskrant.nl


Andere verdeling

Waar voorheen de piek in dataverkeer op zondagmiddag lag, dan wordt er veel tv, sport en Netflix gekeken en gegamed, zorgt de coronacrisis voor een andere verdeling van het netwerkverkeer. Providers spreken van een toename van 25 procent aan regulier internetverkeer op doordeweekse dagen. Ondanks het extra internetverkeer is er volgens de providers zeker nog genoeg ruimte op de netwerken in Nederland.

Vanuit bedrijven is er een toename in de vraag naar bandbreedte, bijvoorbeeld voor VPN-verbindingen. Sommige bedrijven waren helemaal niet voorbereid op thuiswerken van medewerkers, sommige bedrijven bijvoorbeeld voor de helft van het personeel, maar nu moet dat dus voor vrijwel alle medewerkers gefaciliteerd worden.

Afhankelijk

We zijn als maatschappij de laatste jaren zó afhankelijk geworden van de digitale infrastructuur, dat deze gewoonweg niet mag falen. Daar kwam dus afgelopen weken nog eens een aanzienlijke toename in de vraag naar oplossingen voor werken op afstand bij. Gelukkig is de netwerkcapaciteit en infrastructuur in Nederland van dusdanige kwaliteit dat dat opgevangen kan worden en dat we in dat opzicht wel tegen een stootje kunnen.


Bezoekers van deze pagina bekeken ook: