'Jouw bedrijf versterken met IoT'

“Er zijn zóveel mogelijkheden met IoT! Voor iedereen zijn die mogelijkheden anders. Waar de ene organisatie profijt heeft van inzichten die sensoren voor hen genereren, profiteert de ander van het besturen van processen op afstand. Het is leuk en uitdagend om na te denken over hoe IoT jouw bedrijf nu en in de toekomst kan versterken,” aldus Jasper Neuteboom.

Jasper Neuteboom, directeur Inventeers Research & Development
Spreker tijdens IoT event - van Sensor tot Dashboard - 8 april 2021

Jasper Neuteboom is een Tech-ondernemer in hart en nieren. Samen met Richard Mesman heeft hij 17 jaar geleden Inventeers® Research & Development opgericht, dat ondertussen is uitgegroeid tot een bedrijf met 40 medewerkers. Prille ideeën worden omgezet in concrete producten. Van ontwikkeling en levering tot ondersteuning van de diensten zoals de online IoT portals.

Jasper is één van de sprekers tijdens het event van Sensor tot Dashboard. Jasper is expert op het gebied van sensoren en manieren waarop Internet of Things bedrijven verder helpt. Graag geven wij samen met Jasper alvast een voorproefje.

Slim kijken naar data

“Bij Internet of Things (IoT) denk ik aan het slaan van bruggen tussen verschillende systemen die informatie maken, verwerken of gebruiken en die onderling interacteren,” aldus Jasper. “Steeds meer apparaten genereren data. Door slim naar deze data te kijken kunnen we analyses maken, andere systemen voeden met data en zodoende systemen en processen slimmer maken.”

Een actueel voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een handalcohol dispenser bij de ingang van een winkel of kantoor. Deze is verbonden aan het internet en geeft automatisch door wanneer het flesje alcohol in de dispenser bijna leeg is. Wanneer de voorraad flesjes in de winkel bijna op is, dan besteld het systeem automatisch nieuwe flacons. Zo zit de ondernemer nooit zonder.

En als je het apparaat dan toch verbonden is met internet, kan natuurlijk ook het aantal uitgiftes in een grafiek getoond worden. Zo kan de ondernemer inschatten hoeveel bezoekers hij op een dag heeft gehad en wat de piekmomenten waren op die dag.

“Er wordt geen machine meer gemaakt die niet verbonden kan worden met internet.”

In de industrie worden al heel lang apparaten voorzien van sensoren en verbonden met internet. Deze meet- en regelsystemen gingen vaak onder de noemer ‘M2M’ ofwel ‘Machine to Machine’. Vanaf 2005 deed de term ‘IoT’ voorzichtig zijn intrede. Voornamelijk bij particulieren met bijvoorbeeld de ‘slimme meter’ voor het doorgeven van de stroom.

“Inmiddels zijn deze verschillende toepassingen versmolten tot ‘IoT’ of ‘I-IoT’ het (Industrial-) Internet of Things. Dat geldt ook voor de technieken onderling; met je smartphone kan je nu via NFC betalingen doen met een zakelijke PIN-terminal. Deze integratie zal met de intrede van meer communicatiemethoden zoals LoRa/NB-IoT, LTE-M en 5G alswel het verder technologiseren van alle apparatuur zoals smart-watches, slimme auto’s en dergelijke alleen maar verder toenemen. In de industrie wordt in ieder geval bijna geen machine meer gemaakt die niet verbonden is met het internet.”

Verschillende connectiviteitsoplossingen

Inventeers maakt gebruik van verschillende soorten connectiviteitsoplossingen, zoals bijvoorbeeld 2G, LoRa, LTE-M / 4G en binnenkort 5G. Bij iedere nieuwe toepassing wordt de afweging gemaakt welke technologie het beste past.

Elk type netwerk heeft zijn sterke kanten. Zodra een toepassing met een redelijke korte interval – bijvoorbeeld ieder uur - een klein bericht moet sturen, op een kleine batterij werkt én een lange levensduur moet hebben, dan is bijvoorbeeld LoRa zeer geschikt. In Nederland levert KPN een dekkend LoRa netwerk, maar in het buitenland is dit vaak nog niet beschikbaar.

Als de batterij net even wat groter mag zijn, dan biedt bijvoorbeeld LTE-M betere mogelijkheden. Met 2G als back-up. Met deze LTE-M/2G combinatie is er meer vrijheid in het formaat van de data-pakketten en ook in de regelmaat waarin deze pakketten verstuurd kunnen worden. Software updates voor het apparaat kunnen via het draadloze netwerk worden geüpload en ook in het buitenland is er genoeg dekking van andere providers (roaming partners).

Als de toepassing veel data genereerd dan zijn volwaardig 4G, en straks 5G, het meest voor de hand liggend. Denk hierbij aan het doorsturen van live videobeelden of grote foto’s. Of bijvoorbeeld het op afstand besturen van een drone. Zulke hoge datastromen kosten veel energie, dus heeft het apparaat een grote batterij of zelfs een stekker nodig.

Organisaties verder helpen met IoT

“Er zijn zóveel mogelijkheden! En voor iedereen zijn de kansen en mogelijkheden weer anders. Waar de ene organisatie profijt heeft van inzichten die sensoren voor hen genereren, profiteert de ander van het besturen van processen op afstand,” aldus Jasper Neuteboom.

“Daarom heeft het ook zo lang geduurd voordat IoT echt doorbrak. Voor velen was het wellicht lastig te bedenken hoe IoT toepasbaar is voor de eigen organisatie. Nu om ons heen vele voorbeelden beschikbaar komen, valt ook het kwartje bij de ‘gewone’ ondernemer en beginnen zij de toepassingen voor hun eigen organisatie te zien. Of het nu gaat om voertuigvolgsystemen, tijdregistratiesystemen, slimme meters of dat de koffiemachine zelfstandig nieuwe koffie bijbesteld, uiteindelijk zal bijna iedereen er mee te maken krijgen en wanneer goed toegepast, baat bij hebben.”

“Ga er ook vooral zelf mee aan de slag! Het is leuk en uitdagend om na te denken over hoe IoT, of liever gezegd ‘technologisering’, jouw bedrijf nu en in de toekomst kan versterken. Met de groeiende wereldbevolking en de krimpende arbeidsmarkt is het goed om vooruit te kijken hoe we saaie repeterende banen kunnen automatiseren en hoe we meer mensen ‘mensenwerk’ kunnen laten doen. Hoe kunnen we al die 10 miljard mensen voeden in 2050? Hoe ontzorgen we de zorg? Ik vertel er graag meer over tijdens mijn presentatie op 8 april!

IoT event van Sensor tot Dashboard

De mogelijkheden van IoT zijn eindeloos. Het biedt mogelijkheden voor bedrijven in verschillende sectoren. Miljarden apparaten zijn straks verbonden met het internet. Tijdens het event van Sensor tot Dashboard, op donderdag 8 april, gaat Jasper Neuteboom, samen met andere experts in op de wereld van IoT.

“Ik vind het onwijs tof om anderen de mogelijkheden te laten zien die moderne technieken brengen. Vroeger keek ik vaak naar ‘de Wondere Wereld’ van Chriet Titulaer. Jomanda, eat your heart out! Wat had die man voorspellende gaven… Hij heeft helaas niet met eigen ogen kunnen zien hoe iedereen nu al video bellend aan het werk is, alsof het de normaalste zaak van de (wondere) wereld is. Nu mag ik op 8 april – en denk er even de Limburgse volzinnen van Chriet bij: – “via het wereldwijde internet, dat computers en mensen vliegensvlug verbind, toespreken met beeld én geluid!”. Kortom, ik kan niet wachten!”


Kijk voor meer informatie over het event op vtmgroep.nl/iot-event-van-sensor-tot-dasboard

Direct aanmelden kan ook, klik hier

Jasper Neuteboom-InventeersNiet zo maar ingenieurs. Maar Inventeers

Inventeers® groeit hard! Ze zijn continu op zoek naar nieuwe collega’s. Mocht je nu denken: “hé, dat is een toffe club!” en lijkt het iets voor jou? Kijk dan snel op hun website voor de actuele vacatures. Staat jouw vacature er niet bij en weten wij nog niet dat wij jou nodig hebben. Stuur dan een open sollicitatie, wij staan altijd open voor talent.

https://www.inventeers.nl/

Volgende

Westland als speeltuin IoT 4
IoT grote meerwaarde voor de transportsector