‘IoT gaat over oplossingen die er nog niet zijn’

Dit interview is eerder geplaatst in TBM Magazine van september 2016

IoT, wat moeten we daar als ICT-branche nu van vinden?

Hans Olsthoorn: “Internet of Things is een ruim begrip waar veel partijen op dit moment naar kijken, of voorzichtig mee starten. Begrijpelijk, zeker als je de bladen hebt gelezen het afgelopen jaar. Die staan vol over IoT. Maar het gaat niet zo snel als we in eerste instantie dachten. Ook de beschikbaarheid van kwalitatief goede sensoren laat op dit moment te wensen over. Volgens Gartner zijn er in 2020 20 miljard sensoren ‘connected’. Ik denk niet dat we dat halen. Er zijn veel kansen en mogelijkheden, maar er moet nog veel ontwikkeld en bedacht worden. Het is goed om ons dat te realiseren.”

Past IoT als dienst bij een ICT- en Telecomreseller?

“Ik denk het wel. Het gaat in de basis om het verbinden van apparaten met het netwerk, wat we in de Telecom en ICT branche nu ook al doen. Alleen gaat het bij IoT verder. Hier zijn de datacomponenten en de hardware maar een klein deel van de totale oplossing. Er komt dus veel meer bij kijken om een interessante businesscase te ontwikkelen voor de klant. Je moet hierover echt in gesprek, wat de nieuwe technologie zou kunnen betekenen in hun bedrijfsvoering. Geweldig om bedrijven te kunnen helpen, maar dat betekend vaak wel een langere doorlooptijd. Als er onvoldoende eigen kennis is, zal er moeten worden samengewerkt met specifieke softwareleveranciers. Wanneer je slechts 10 procent van de totale IoT-oplossing levert, vraag ik me af of je interessant bent voor de klant.”

Hoe bent u met Machine-to-Machine en IoT in aanraking gekomen?

“Er kwamen vragen van onze klanten, of we hier al iets mee deden. Toen zijn we ons er in gaan verdiepen. In 2010 zijn we gestart met M2M Services omdat we kansen zagen in de branche voor Machine-to-Machine. We zijn partner geworden van KPN en later is Tele2 daar bijgekomen. De data wordt veilig beheerd in een datacenter, en we draaien op een eigen platform. Waar het in de beginjaren uitsluitend ging om de datasimkaart, leveren we nu totaaloplossingen aan onze eindklanten.”

Hoe zijn die eerste jaren van M2M Services verlopen?

“Ik had verwacht dat de flow er eerder in zou komen. Het heeft langer geduurd dan gedacht, maar toen kwam de vraag van verschillende kanten. Inmiddels werken we met veel partijen samen, om de klant op de juiste manier te kunnen bedienen. Om ons als specialist te blijven profileren hebben we nu doorgepakt op de LoRa-techniek. Wij denken dat LoRa (Long Range Low Power) een verlengstuk is voor M2M Services, alleen met een andere propositie. Het gaat niet meer om het leveren van een data-SIM, maar om het leveren van een totaaloplossing.”

Wat betekent de opkomst van LoRa voor IoT?

“LoRa is niets meer dan een netwerk. Er zijn meerdere netwerken met verschillende technieken en er zullen er ongetwijfeld nog meer bijkomen. Welk netwerk het ook is, het gaat om de uiteindelijke oplossing: wat meet je en hoe analyseer je dat. LoRa is niets meer dan infrastructuur.”

Onlangs is LoRa-Westland gelanceerd. Wat is het idee erachter?

“Hiermee willen wij laten zien dat wij de specialist zijn op dit gebied en ook bereid zijn om hier in te investeren. Vandaar de bouw van een eigen netwerk. In samenwerking met onze partner Dael Telecom hebben we dit netwerk gebouwd. Dit zorgt dat wij snel nieuwe proposities kunnen bouwen met en voor eindklanten. De data is direct beschikbaar. Het Westland is een innovatieve regio dat hier zijn voordeel mee kan doen. Voor het Westland hebben wij alles in eigen beheer, waardoor we sneller kunnen schakelen, en doorlooptijden kunnen verkorten.”

Welke toepassingen ziet u met LoRa voor het Westland?

“In de tuinbouw wordt zeer veel gemeten; temperatuur, luchtvochtigheid, CO2. Die sensoren zijn er al, maar bedraad. Draadloos, dus met LoRa, kun je de teelt optimaliseren. Dat kan zorgen voor gigantische veranderingen in de verdienmodellen van klanten. Maar LoRa is evengoed in te zetten bij een autowerkplaats om de luchtkwaliteit te monitoren. Na de lancering van ons netwerk hebben we verschillende aanvragen binnengekregen. Vanuit verwachte, maar ook vanuit onverwachte hoek. De eerste interessante pilots lopen al. Het leeft bij bedrijven en men zoekt de samenwerking.”

Welke rol neemt M2M Services in de waardeketen in?

“We zijn geen reseller zoals VTM. M2M Services is een managed service provider die een totaaloplossing levert aan klanten. Wij zoeken graag de samenwerking met andere business partners in ICT en Telecom: samen bekijken hoe we de klant het best kunnen helpen.”

Wat moet een business partner doen om succesvol te zijn in IoT?

“Je moet buiten je comfortzone kunnen en durven denken. Sparren over oplossingen die er nog niet zijn, want de oplossing waar het om gaat, bestaat meestal helemaal nog niet. Wij werken daarbij samen met onze partners. Op het gebied van Machine-to-Machine, maar nu ook op het gebied van LoRa. Samen sta je sterker.”