iOS 12 helpt bij beperken smartphonegebruik

Apple is dinsdag begonnen met de uitrol van iOS 12, de nieuwste versie van het iOS-besturingssysteem. iOS 12 kan geïnstalleerd worden op alle iPhone- en iPad-modellen die zijn uitgebracht sinds 2013. Dit zijn alle iPhones vanaf de Apple iPhone 5S en alle iPads vanaf de Apple iPad Air. De nieuwe Apple iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR, draaien direct uit de doos op iOS 12.

De nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem is via de instellingenapp te installeren. Gebruikers gaan dan naar 'algemeen' en kiezen voor 'software-update'.

Snelheid

Apple heeft met iOS 12 vooral ingezet op snelheid. De nieuwe versie van het besturingssysteem moet ervoor zorgen dat taken tot twee keer zo snel worden uitgevoerd. Ideaal om ook oudere iPhones sneller te maken en te voorzien van nieuwe functies.

App-gebruik

Opvallend is dat iOS 12 gebruikers van iPhones en iPads gaat helpen bij het beperken van hun smartphone- of tabletgebruik. Met de update krijgen gebruikers meer inzicht in hun App-gebruik en kan een tijdslimiet ingesteld worden voor apps die te veel afleiden.

Schermtijd

In iOS kunnen gebruikers een 'schermtijd' instellen. Deze optie meet welke apps de gebruiker hoe lang gebruikt en toont dit in een overzicht. Daarnaast kunnen gebruikers instellen hoe laat zij naar bed willen gaan, zodat in de aanloop daarnaar de beeldschermverlichting wordt gedimd.

Ook kun je in iOS 12 op basis van plaats en locatie laten bepalen of ‘Niet Storen’ ingeschakeld moet zijn. Dankzij de Bedtijdmodus word je ‘s nachts niet doodgegooid met meldingen.

Kijk op iCulture voor meer informatie over het instellen van app-limieten en schermtijd.

ARkit 2.0

iOS 12 beschikt ook over de nieuwste versie van ARkit, Apple’s tool voor ontwikkelaars waarmee augmented reality toegevoegd kan worden aan apps. Met ARKit 2.0 is het bijvoorbeeld mogelijk om met meerdere mensen tegelijkertijd dezelfde virtuele omgeving te zien en komen website en apps beter tot hun recht op iPhones en iPads.

Siri

Ook spraakassistent Siri heeft nieuwe functies. Met Siri Shortcuts kun je allerlei taken automatiseren en kun je zelf opdrachten samenstellen. Dat gaat via een speciale app, waarmee diensten en apps aan zelfbedachte commando's gekoppeld worden. Ook kan Siri automatisch een berichtje sturen dat het wat later wordt omdat je nog even ‘bezig’ bent.

Measure app; altijd een liniaal bij de hand

iOS 12 kent ook een nieuwe standaardapp, genaamd Measure. Measure verschijnt standaard op je toestel als je deze update naar iOS 12. Met je iPhone op zak heb je dus altijd een liniaal bij de hand. Met Measure meet je dankzij AR lengtes op met je iPhone. De Measure-app maakt gebruik van ARKit en gebruikt allerlei sensoren van je iPhone en iPad, zoals je camera en bewegingssensor, om de metingen uit te voeren.

Meldingen

Zit je in tientallen groepsgesprekken en vullen die elke dag jouw toegangsscherm? iOS 12 maakt daar korte metten mee. iOS 12 toont gegroepeerde meldingen van dezelfde app, dus al die WhatsApp-meldingen komen keurig netjes als één blok opgestapelde notificaties op je scherm te staan. En met de snelle instellingen pas je razendsnel de voorkeuren van meldingen aan.

 

Bezoekers van deze pagina bekeken ook: