Internet is basisbehoefte in Nederland

In Nederland zijn we steeds meer afhankelijk van internet. Om te kunnen leven én om te kunnen werken. Reden voor minister Henk Kamp van Economische Zaken om draadloos (snel) internet te bestempelen als een basisbehoefte. Net zoals energie en water dat zijn. Het kabinet wil dan ook dat heel Nederland supersnel internet krijgt.

Overheid stelt dekking voor snel mobiel internet verplicht

In de Nota Frequentiebeleid 2016 staat dat het kabinet wil zorgen voor een efficiënter gebruik en een goede verdeling van de beschikbare frequenties. De uitvoering van mobiel internet via 5G, de opvolger van het huidige 4G-netwerk, is aan de telecomaanbieders.

Wel gaat de overheid telecomaanbieders verplichten in alle bewoonde gebieden in Nederland snel internet aan te bieden. Deze landelijke dekkingsplicht zal worden opgelegd bij toekomstige veilingen van mobiele frequenties, zoals die voor het nieuwe 5G-internet.

Zonder supersnel internet stagneert de economie

"Ons doel is overal in Nederland een betrouwbare en snelle mobiele verbinding," aldus minister Kamp. "Snel internet is een basisbehoefte geworden. Consumenten én ondernemers zijn in toenemende mate afhankelijk van draadloze communicatie. Zonder deze technologie stagneert onze economie."

Tegelijk neemt daarmee onze telekwetsbaarheid steeds verder toe. Een term die de meesten van ons nog niet kenden. Het betreft onze economische en maatschappelijke afhankelijkheid van draadloze netwerken. Als we straks allemaal aan de 5G gaan en mobiel internet de draad voor 99% heeft vervangen kunnen we ons geen storingen meer permitteren: de economische schade zal enorm zijn.

Heel Nederland aan de 5G

Er zijn grote belangen om 5G verder te ontwikkelen. Dit is nodig omdat de vraag naar data fors zal gaan toenemen. Zo zal bijvoorbeeld de kwaliteit van videostreams verder toenemen en daarmee ook de hoeveelheid data die nodig is om die videostreams bij de gebruiker te krijgen. Ook zal het aantal apparaten met een internetverbinding explosief toenemen. De verwachting is dat met 5G duizend keer zoveel data verstuurd zal worden als nu met 4G.

De opvolger van de huidige 4G-technologie is nog volop in ontwikkeling. De verwachting is dat de frequenties voor het nieuwe, supersnelle internet rond 2020 in de verkoop gaan. Komend voorjaar wordt bekend wanneer kan worden ingetekend op nieuwe frequentie-vergunningen, en onder welke voorwaarden.

Wanneer we in Nederland gebruik kunnen maken van 5G is onbekend. Tokio wil in 2020 tijdens de Olympische Spelen het eerste operationele 5G-netwerk hebben. Het zal daarna nog wel een paar jaar duren voordat we in Nederland 5G kunnen gebruiken.