Eén minuut per dag nadenken over informatiebeveiliging

Door Brenno de Winter, onderzoeksjournalist

Volgens onderzoeksjournalist en beveiligingsexpert Brenno de Winter is het cruciaal om na te denken over informatiebeveiliging. Zowel grootzakelijk als MKB. "Iedereen is kwetsbaar. Als elk bedrijf er 1 minuut per dag over nadenkt, dan zijn we al een heel eind. Dat betekent dat je je bewust bent van de risico’s en nadenkt over de gevolgen," aldus De Winter.

De Winter is een Nederlandse onderzoeksjournalist die duizenden veiligheidslekken onderzocht. Tijdens het event Digitale Veiligheid 3.0 spreekt hij over de Wet meldplicht datalekken en over hoe veilig Nederlandse organisaties zijn.

Hetzelfde wachtwoord

Een pakkend voorbeeld tijdens de presentatie van De Winter is dat veel Nederlanders hetzelfde wachtwoord instellen voor diverse websites, accounts of mailboxen. Denk aan bedrijven die ‘admin’ als gebruikersnaam en wachtwoord instellen. Als een site gehackt wordt, is de kans groot dat ze niet alleen je zakelijke gegevens hebben, ook jouw privégegevens liggen vaak op straat. De Winter: "En wie denkt dat gevaar geweken is wanneer data offline zijn gehaald, heeft het mis. Hackers hebben de gegevens dan al lang op hun harddrive staan."

Alles te koop

De Winter laat in zijn presentatie ook zien dat alles te koop is via the dark web. Van identiteitsbewijzen voor een slordige € 3.000 tot een compleet nieuwe identiteit. "Ik heb een keer een test gedaan met een valse identiteitskaart. Alle tekenen van vervalsing waren aanwezig. Zo stond erop dat ik paarse ogen had en 3 meter lang was. En ook de foto was niet van mezelf. Toch kwam ik er gewoon een overheidsgebouw mee binnen. Zo lang je een pasje hebt met foto, is het schijnbaar in orde."

Bewustwording

"De eerste stap in digitale veiligheid is bewustwording. De gedachte 'Dat overkomt mij niet' is echt allang achterhaald. Als elk bedrijf nu eens 1 minuut per dag zou nadenken over zijn online veiligheid, dan zijn we al een heel eind. Dat betekent namelijk dat dat bedrijf zich bewust is van de risico’s en nadenkt over de gevolgen."

 

Volgende

Cyberweerbaarheid
Digitale weerbaarheid MKB niet op orde