ICT-trends en ontwikkelingen voor 2020

De tijd dat we om half 9 inklokten op kantoor en om vijf uur het pand weer verlieten, ligt ver achter ons. Vandaag de dag kunnen we overal, altijd en vanaf elk apparaat werken. Veel van de trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT hebben dan ook betrekking op deze veranderde werkcultuur. Moderne werkplekinrichting is namelijk inherent verbonden aan deze verandering.

Natuurlijk kunnen we een stuk schrijven over trends als Kunstmatige Intelligentie, de Blockchain en meer van deze grote ontwikkelingen. Dat zijn zeker ontwikkelingen die een grote invloed gaan hebben op onze samenleving. Zowel in werk als privé. We houden het in dit artikel echter dichter bij huis. De belangrijkste trend van 2019, die zeker in 2020 verder doorontwikkelt, is digitaal werken. Met veranderde werkplekinrichting als onderdeel daarvan.

Verbinden en samenwerken

Medewerkers willen flexibel zijn in waar en wanneer ze werken. Ze willen optimaal kunnen verbinden en samenwerken met collega’s wanneer het nuttig of nodig is. Traditionele grenzen van tijd en locatie zullen steeds verder vervagen. Werk is niet meer beperkt tot de vaste bureaus in hetzelfde kantoorgebouw, vijf dagen per week van half 9 tot vijf. Daar moet je als werkgever de faciliteiten voor bieden.

Zakelijk succes hangt de komende jaren onder meer af van het vermogen om medewerkers met elkaar te verbinden en te zorgen dat de informatie die ze nodig hebben altijd en overal beschikbaar is.


De moderne werkplek

Onze werkplek verandert. Ons werk en samenwerken met collega’s doen we op verschillende devices. En dus niet meer per se van 9 tot 5 en zeker ook niet meer per se vanaf een vaste locatie. De ‘Moderne Werkplek’ bevat een flexibele, op de werknemer gerichte werkplekinrichting, welke altijd en overal (online) geraadpleegd kan worden. Dit maakt organisaties wendbaar en toekomstgericht. Het betreft een universele toolkit, waarmee gepersonaliseerde, gedecentraliseerde en tegelijkertijd verbonden werkplekken gecreëerd worden waar werknemers optimaal kunnen (samen)werken.

Bekijk ook Werkplek 2020


Adoptie

Het technisch inregelen van de moderne werkplek is één. Het meekrijgen van iedereen binnen de organisatie is twee. De moderne werkplek is zeker een toegevoegde waarde voor ondernemend Nederland. Maar alleen als iedereen het naar alle mogelijkheden benut.

Adoptie is een onderschatte, maar o zo belangrijke stap voor organisaties. De moderne werkplek gaat namelijk gepaard met verandering en verandering is eng. Iedereen zal hier anders mee omgaan en juist in dit stadium is het belangrijk om medewerkers de voordelen te laten beleven en enthousiast te maken over de mogelijkheden van de moderne werkplek. Een praktisch adoptieprogramma is hier onmisbaar.

Lees meer over de Modern Workplace of download ons whitepaper


De cloud als kantoor

Steeds vaker zien we organisaties waar collega’s door het hele land werkzaam zijn op steeds wisselende, flexibele werkplekken. Dat maakt werken vanuit de cloud cruciaal. Werkplekken in de cloud kunnen afgestemd worden op individuele behoeften en wensen per medewerker.

Samenwerken in bijvoorbeeld Microsoft Teams, veilig werken op elk apparaat en eenvoudig toegang tot bestanden en systemen. Het kantoor bevindt zich in de cloud. Veilig, altijd met de nieuwste software versies en het gemak dat iedereen altijd en overal over de gewenste informatie en bestanden beschikt.


Samen meer bereiken met Microsoft Teams

Wanneer je als team een plek hebt waar je dingen kunt delen, maken en beslissingen kunt nemen, zijn er geen grenzen aan wat je samen kunt bereiken. Met Microsoft Teams breng je alles samen in een gedeelde online werkruimte waar medewerkers effectiever communiceren en beter samenwerken. Met Microsoft Teams werk je optimaal via ingebouwde Office 365-apps, zoals Word, Excel, PowerPoint en SharePoint en beschik je over end-to-end-beveiliging en beheer. Dé hub voor teamwork in 2020.

Lees meer over Microsoft Teams


Office 365 backup

Niet zo zeer een trend, maar wel een belangrijk thema. Inmiddels maken steeds meer organisaties namelijk gebruik van Office 365. Er is echter een belangrijk verschil tussen de oude, eigen on-premise servers en de nieuwe Office 365-omgeving. Waar de meeste bedrijven van hun on-premise omgeving netjes backups maakte, doen ze dat niet van hun Office 365-data. Ze gaan er vanuit dat Microsoft dit voor ze doet, maar dat is niet zo.

Office 365 is een geweldige oplossing. Met krachtige tools en services. Maar Office 365 biedt geen uitgebreide back-up mogelijkheden. Er zijn tal van scenario’s waarbij Office 365-data verloren kan gaan. Als je Office 365 gebruikt is dit het moment om je Office 365 backups te gaan regelen.

Lees meer hierover op VTM Office 365 backup


Business Intelligence

In rap toenemend tempo worden elke dag nieuwe stromen aan data gecreëerd. Informatie vertalen naar concrete actie vraagt hierdoor steeds meer van ons. Terwijl juist het juist kunnen vertalen van als deze data de sleutel is van zakelijk succes. Van het verbeteren van de productiviteit tot het stimuleren van innovatie, van het optimaliseren van bedrijfsprocessen tot het beter begrijpen van de klant.

Veel te weinig data wordt momenteel geanalyseerd en ingezet om zakelijke prestaties te verbeteren. De kracht zit hem in de juiste tools om data inzichtelijk te krijgen om daarmee een gegevensgestuurde bedrijfscultuur te creëren met business intelligence voor iedereen. Waarbij iedereen op elk niveau binnen de organisatie, de mogelijkheid heeft om op basis van real-time data betere, betrouwbare zakelijke beslissingen te nemen.

Bekijk hiervoor ook Turn data into opportunity


Informatiebeveiliging

De hiervoor beschreven trends over de moderne werkplek en toenemende cloudoplossingen vraagt ook om andere vormen van cybersecurity. Medewerkers hebben op meerdere devices via meerdere kanalen toegang tot (gevoelige) bedrijfsinformatie en –systemen. Tegelijk betekent dat voor kwaadwillenden ook meer mogelijkheden om binnen te dringen.

Je kunt het je als bedrijf niet veroorloven om gehackt te worden of een paar dagen plat te liggen vanwege bijvoorbeeld een ransomware aanval. Naast imagoschade leidt dat tevens tot directe financiële schade. En toch zien we nog vaak dat organisaties niet weten welke risico’s ze lopen, wat ze hiermee moeten, laat staan dat ze weten waar ze moeten beginnen. Informatiebeveiliging is dan ook voor komende jaren een trend die zich continu zal (moeten) doorontwikkelen.

Bekijk ook Veilig gebruik van informatie- en communicatiediensten


As-a-Service

Afgelopen jaar is de ‘As-a-Service’-trend ingezet. Alles wordt ‘As-a-service’. ICT- en Telecom diensten en producten afnemen in schaalbare, maandelijkse abonnementen. Geen complexe pakketten en lange contracten meer, maar flexibiliteit en zelf kiezen hoeveel, hoelang en in welke vorm u een product of dienst afneemt.

Deze ontwikkeling zal zich in 2020 verder doorzetten. Het is voor bedrijven van belang om een dynamische ICT-omgeving te creëren. Zodat men kan inspelen en meegaan in de veranderende markt. Niet meer 5 a 6 jaar vooruit investeren, maar een ICT-omgeving adopteren waarin op- en afschalen mogelijk is naar behoefte.


En verder?

De rol van ICT groeit dagelijks en is een voorwaarde voor zakelijk succes. Veel organisaties staan voor de uitdaging om de ICT-omgeving in lijn te houden met de technologische ontwikkelingen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en de rol die VTM hierbij voor u kan spelen? Wij zouden graag met u van gedachten wisselen over de trends voor komende jaren en hoe u hier als bedrijf het beste in kunt meegroeien. Neem contact op voor een afspraak met Erwin den Braber, onze Business Consultant ICT, erwin.denbraber@vtmgroep.nl, 06 228 425 24.

We vinden het leuk om hierover te adviseren en denken graag met u mee.

 

Volgende

Tip van Bas Peperkoorn KPN Rapportagetool Management Samenvatting thumb
#Tip van Bas: KPN Rapportagetool – Management Samenvatting