Hybride werken in veel gevallen nog niet optimaal mogelijk

Na twee jaar thuiswerken heeft 70% van de Nederlandse medewerkers de thuiswerkplek nog altijd niet op orde, concludeert KPN uit een recent onderzoek. Veel medewerkers zitten dagelijks zonder bureaustoel, tweede scherm of fatsoenlijk bureau. Voor bijna een kwart is er sprake van een ruimteprobleem: deze groep heeft geen geschikte aparte ruimte in huis om goed te kunnen werken.  Ook een deel ondervindt technische problemen, zoals een haperende verbinding.

Technische mankementen

Meer dan twee derde geeft aan liever thuis te werken omdat ze meer gefocust en productiever zijn. Eenzaamheid, afleiding of de vervaging tussen werk en privé zijn redenen waarom een ​​minderheid van de respondenten liever op kantoor werkt.

Technische gebreken, zoals onstabiele internetverbindingen, zorgen er ook voor dat hybride werken als negatief wordt beschouwd. Werknemers hebben doorgaans geen goede, stabiele wifi-verbindingen (18%) en snelle internetverbindingen (16%). Maar liefst 63% van degenen die soms hybride vergaderd, klaagde ook dat slechte internetverbindingen vergaderingen rommelig en onaangenaam kunnen maken. Bijna 40 procent vreest dat de technologie hen in de steek zal laten als het gaat om het inbellen in meetings.

Hybride werken

Veel organisaties stappen tegenwoordig over op het hybride werken (deels thuis en deels op kantoor) waarbij alle gemakken van het kantoor ook thuis ervaren moeten worden. “Deze cijfers zijn verontrustend”, aldus Marieke Snoep, directeur zakelijke markt en lid van de raad van bestuur van KPN. “We hadden gedacht dat veel bedrijven hun infrastructuur op kantoor, maar ook bij de werknemer thuis inmiddels op orde zouden hebben. Als we hybride werken écht willen laten werken, zijn structurele veranderingen nodig in de fysieke werkomgeving thuis en op kantoor, in ICT en in gedrag van management en medewerkers. Daar valt of staat het succes van hybride werken namelijk mee.’’

Ook op kantoor verbetering te behalen

Ook op het kantoor is ruimte voor verbetering. Meer dan een derde wil meer ruimte om stil te werken. Ruim een ​​kwart wil graag meer werkruimtes om te kunnen bellen en een even grote groep wil meer ruimtes die geschikt zijn voor videobellen. 47% van de medewerkers die dergelijke videoapparatuur al gebruiken, kan niet altijd goed functioneren. 43% zei dat er nog steeds een volledig gebrek is aan geschikte apparatuur. Slechts 24% zegt dat er op kantoor niets hoeft te gebeuren om hybride werken mogelijk te maken.

“Kantoren krijgen een andere functie en zullen gebruikt gaan worden voor ontmoeten en samenwerken”, vervolgt Snoep. “Een voorwaarde voor succesvol hybride werken is dat thuiswerken net zo goed gaat als op kantoor. Waar mensen ook werken, ze rekenen op software, hardware en een netwerk dat constant presteert en waar ze veilig gebruik van kunnen maken. Zonder haperingen, zonder storingen. De werkplekken thuis en op kantoor moeten bovendien naadloos in elkaar overvloeien. Met een gebruikerservaring die overal gelijk is.”

 
Deel dit artikel via:
 

Whitepaper - Moderne Werkplek

De Moderne Werkplek gebaseerd op Microsoft 365 is de meest geavanceerde werkplekoplossing die momenteel voor handen is. 

Download whitepaper

Benieuwd naar de hybride mogelijkheden voor jouw organisatie?

Vul onderstaande contactformulier in en onze specialisten nemen vrijblijvend contact met je op. 

* verplichte velden