Het verschil tussen KPN Public LoRa en VTM Private LoRa

LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) staat voor een telecommunicatienetwerk dat geschikt is voor langeafstandscommunicatie met weinig vermogen. De technologie wordt gebruikt voor machine-to-machinecommunicatie (internet of things).

LoRaWAN is niet meer weg te denken in de wereld van IoT. 

Met slimme LoRa sensoren kan je makkelijk veel data verzamelen. Denk aan bijvoorbeeld temperatuur– en luchtvochtigheid waardes, bewegingen, CO2 waardes en geluidsniveaus. Deze data kan overzichtelijk en duidelijk getoond worden in onze eigen portal wat het analyseren van deze gegevens vergemakkelijkt.

Het LoRaWAN protocol heeft de volgende sterke eigenschappen:

  • Kan kilometers afleggen in dekking! Afhankelijk van stedelijk of open gebied.
  • Energiezuinig, kan jaren mee op een batterij. Afhankelijk van zendfrequentie en hoe dicht je op de mast zit.
  • Secure by design, volledige End to end encryptie.
  • LoRa draait op de 868 mHz, dit is een licentie vrije band wat het mogelijk maakt om zowel van een publiek LoRa netwerk gebruik te maken als om een eigen LoRa netwerk uit te rollen.

Het verschil tussen Private en Public LoRa

Een Public LoRa netwerk wordt meestal geëxploiteerd door telecomoperators. Dit is vooral geschikt als je een groter geografisch gebied wilt bestrijken voor track and trace oplossingen bijvoorbeeld. Je maakt dan gebruik van het door de telecomoperator opgebouwde IoT-platform, hun beheerde netwerkinfrastructuur en roaming diensten.

Mocht je echter op zoek zijn naar een beter bereik binnenshuis, de mogelijkheid willen hebben om op te schalen en meerdere sensoren willen gebruiken met een betaalbaar batterijgebruik dan kan een Private LoRa een juiste keuze zijn.

Daarnaast is VTM Private LoRa beschikbaar zonder hoge investeringskosten en voor een vast maandelijks bedrag per Gateway.

In onderstaande tabel geven we nog even weer wat de grootste verschillen zijn tussen een Public (in dit geval van KPN) en het VTM Private LoRa netwerk. 

Toepassingen:

KPN LoRa Public

VTM Private LoRa

Track&Trace (bewegende objecten)

V

X

SmartBuilding (statische objecten)

X

V

SmartCity

V

V

Functioneel:

 

 

Lokaal netwerk

X

V

Landelijk dekkend netwerk

V

X

Device/gateway management

X

V

Indoor

X

V

Levensduur batterij Indoor

X

V

 

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van KPN Public LoRa of VTM Private LoRa voor jouw organisatie? Neem dan contact op met ons. Wij kunnen je alles vertellen wat je over beide oplossingen wilt weten en de opties met je doornemen.

* verplichte velden