Helft Android-smartphones lopen achter met veiligheidsupdates

De helft van de smartphones met het Android-besturingssysteem blijft achterlopen met beveiligingsupdates van de telefoons. Maar weinig Android-smartphones hebben een recente veiligheidsupdate: slechts 5% heeft een veiligheidsupdate van augustus 2017 en 11% een update van juli 2017. 

De helft van alle smartphones met een Android-besturingssysteem werkt met een gedateerde veiligheidsupdate van een halfjaar oud of nog ouder. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar veiligheidsupdates van Android smartphones. In totaal vergeleek de Consumentenbond 182 Android-telefoons met elkaar.

Trage updates van Android smartphones

Met een versie-update worden smartphones veiliger, maar primair brengt een versie-update nieuwe functies. Echter wanneer Google een update voor Android uitbrengt, duurt het vaak nog een paar maanden voordat je de update kunt installeren. Android moet namelijk eerst door de fabrikant nog worden aangepast, waardoor updates maar moeizaam beschikbaar komen.

Met name Huawei, Wiko, Alcatel en LG voeren dit soort updates traag door. Alleen van Google (Pixel en Nexus) hebben alle modellen de meest recente veiligheidsupdate. Samsung heeft voor een aantal modellen een recentere veiligheidsupdate (van augustus en juli), maar ook een aantal modellen met een update van een half jaar of ouder.

Android-smartphones blijven achter met veiligheidsupdates


Beveiligingsupdate

De beveiligingsupdates zijn belangrijk omdat hiermee lekken in de software worden gedicht en problemen met de beveiliging van de telefoons worden voorkomen. Op veel Android-smartphones kun je zien op welke datum de laatste veiligheidspatch was. Dit kan onder ‘instellingen’ en dan helemaal onderin onder ‘over de telefoon’.