Gijzelsoftware GandCrab treft duizenden computers

Duizenden Nederlanders zijn slachtoffer geworden van het gijzelvirus GandCrab. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van verschillende cybersecurity-experts. De ransomware zorgt ervoor dat slachtoffers de toegang tot hun computer verliezen. Slachtoffers moeten ruim 1.000 euro betalen om weer toegang te krijgen tot documenten. Je hebt twee dagen de tijd om te betalen. Doe je dat niet, dan wordt het bedrag verdubbeld.

GandCrab wordt al sinds het begin van dit jaar ingezet om Windows-computers aan te vallen. In februari verschenen op verschillende websites al berichten over GandCrab ransomware.  

Verspreiding

De laatste weken is GandCrab aan een enorme opmars bezig in Nederland, België en Duitsland. Met de ransomware gijzelen criminelen computers en worden alle bestanden onbereikbaar voor de gebruiker.

Slachtoffers moeten ruim 1.000 euro betalen om weer toegang te krijgen tot documenten. De betaling vindt plaats via de cryptocurrencies Bitcoin of Dash. De ransomware wordt onder meer verspreid via bijlagen in e-mails. Ook duikt het op in illegale versies van normaal gesproken betaalde software.

Via een forum waar internetcriminelen zich verzamelen informeren de makers van GandCrab mede-criminelen over updates voor GandCrab, en adviseren ze hoe de ransomware het beste kan worden verspreid.

In ontwikkeling

GandCrab is een goed voorbeeld van ransomware dat zich blijft ontwikkelen. Er worden constant nieuwe trucjes toegevoegd om meer slachtoffers te maken. Een oplossing om de nieuwste versie van GandCrab van computers te verwijderen is dan ook nog niet voorhanden. De verwachting is dat nog meer Nederlanders slachtoffer zullen worden.

Updaten en Back-up

De belangrijkste bescherming tegen ransomware is het maken van een back-up van je belangrijkste bestanden en beschikbare software-updates onmiddellijk uitvoeren. Zeker op Windows-computers. En natuurlijk vooral altijd goed op blijven letten welke bestanden je op jouw computer opent.

 

Bezoekers van deze pagina bekeken ook: