Einde ISDN. Wat nu?

Blog Marius Krijts, VoIP Engineer VTM Groep

Herinner je nog het krakende en piepende geluid van het inbel modem, naarstig op zoek naar een ‘handshake’ met de provider, zodat je kon internetten? Wat lijkt het lang geleden. Het is één van de kenmerkende geluiden van een generatie die kennis maakte met de nieuwste technologie, ISDN!

ISDN, de opkomst en ondergang van een techniek

1996, PTT Telecom introduceert ISDN. Wát een ontwikkeling, bellen en internetten tegelijkertijd, meerdere lijnen beleggen en een veel betere spraakkwaliteit zorgen voor een explosieve overgang van het oude POTS (Plain Old Telephony System) naar het nieuwe innovatieve digitale ISDN. Rijk de Gooyer en Maarten Spanjer lieten ons in KPN reclamefilmpjes destijds kennis maken met deze nieuwe technologie.

Waar je voorheen telefonisch onbereikbaar was omdat je aan het internetten was, kon je nu bereikbaar blijven én internetten op hetzelfde moment! De snelheid waarmee je over het internet kon surfen was fenomenaal. Om één van je favoriete liedjes te downloaden was je nog maar 10 minuten bezig in plaats van een half uur...

Met de nieuwe mogelijkheden binnen handbereik nam het aantal ISDN bedrijfstelefooncentrales enorm toe. Elke afdeling kreeg een eigen doorkiesnummer en er kon met veel meer mensen tegelijkertijd worden gebeld. De telefonische bereikbaarheid werd voor bedrijven cruciaal. Het is pas 20 jaar in gebruik, toch is het alweer op z’n retour.

Na 1 september 2019 stopt KPN met het gehele ISDN 1/2 netwerk. De stekker gaat er uit! ISDN is dan ook niet meer verkrijgbaar bij andere aanbieders. Het stopt in z'n totaliteit. Het ISDN 15/30 netwerk zal nog actief blijven tot 2021, maar daarna ook verdwijnen. De diensten staan, voor wat betreft kosten, totaal niet meer in verhouding met het veel goedkopere VoIP.

Wat nu? Is er eigenlijk wel een alternatief voor het degelijke ISDN? Jazeker, VoIP!

VoIP? Dat is toch enorm instabiel?

Nee. Integendeel. VoIP telefonie heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een volwaardig, zo niet beter, alternatief ten opzichte van ISDN. Met de komst van de snellere breedband verbindingen is telefonie over internet kraakhelder en is de stabiliteit gegarandeerd.

Wat zijn de voordelen?

Bellen over internet of VoIP heeft veel voordelen ten opzichte van het traditionele bellen en gebeld worden. VoIP is volwassen geworden, toekomstvaste telefonie.

Enkele voordelen op een rijtje:

-Goedkoper; Bellen via VoIP is veel voordeliger, gemiddeld tot wel 25% goedkoper dan ISDN.

-Afrekenen per gebruiker; Je betaalt niet meer (te veel) voor de capaciteit, maar per gebruiker of per dienst.

-Naadloze Cloud integratie; Je hoeft geen grote, dure apparatuur meer in huis te hebben. De telefooncentrale komt gewoon uit de Cloud!

-Naadloze vast mobiel (VaMo) integratie; Vast, mobiel, op kantoor, op reis of gewoon thuis. Je regelt gewoon zelf je bereikbaarheid.

Wat te kiezen?

Sinds de opkomst van VoIP telefonie is er een wildgroei aan aanbieders ontstaan. De één nog goedkoper dan de ander. Hoe weet je nu welke partij jouw bereikbaarheid kan borgen en je dezelfde zekerheid kan bieden als de degelijkheid van het oude ISDN?

Kies in ieder geval altijd voor een system integrator die zijn sporen in de telecomwereld heeft verdiend. Zij begrijpen de noodzaak van jouw bereikbaarheid en hebben gegarandeerd de oplossing voor een probleemloze overstap naar VoIP of telefonie in de cloud!

Het komen te vervallen van de traditionele netlijnen biedt nieuwe kansen. De kans om over te stappen op nieuwe technieken, zoals VoIP. We zijn benieuwd wat voor filmpje met Rijk en Maarten dit opgeleverd zou hebben.

 

Bezoekers van deze pagina bekeken ook:
- ISDN stopt
- Hosted Telefonie ideaal alternatief voor ISDN
- De voordelen van zakelijk VoIP