Einde ‘In-band’ DTMF

KPN investeert volop in de vernieuwing van zijn mobiele netwerk. Zo komt in het hele mobiele netwerk meer capaciteit en dekking beschikbaar. Maar waar nieuwe mobiele technologie geïntroduceerd wordt, wordt ook afscheid genomen van oudere generaties. Het is wel belangrijk om de consequenties daarvan scherp te hebben.

Zo kwam in 2020 5G ‘op de markt’ wat op zijn beurt weer betekende dat begin volgend jaar 3G definitief beëindigd wordt. Enerzijds omdat steeds minder klanten daar gebruik van maken, anderzijds om 3G capaciteit te gebruiken voor 4G en het stabielere en snellere 5G-netwerk.

Voor sommige toepassingen kan het stoppen van het 3G-netwerk van grote impact zijn. Bijvoorbeeld voor Machine to Machine communicatie (Internet of Things toepassingen), kan het zijn dat de apparaten binnen de toepassing niet geschikt zijn voor 4G. Dan kan de snelheid van het dataverkeer in het geding komen, omdat deze apparaten per 1-1-2022 alleen nog communiceren via het 2G-netwerk (dit netwerk blijft nog een aantal jaar actief).

Het is daarom zeker belangrijk om jouw toepassing te testen op de afhankelijkheid van 3G, om niet voor ongewenste verrassingen te komen te staan.


‘In-band’ DTMF stopt

Over het einde van 3G en de komst van 5G is inmiddels al veel gecommuniceerd. Dat zal niemand als een verrassing komen.

Onbekender is dat ook ‘In-band’ DTMF gaat stoppen. Per 1 oktober 2021 gaat KPN stoppen met de ondersteuning van deze verouderde DTMF techniek. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen ‘in-band’ en ‘out-of-band’ DTMF, waarbij (voor nu) alleen de ondersteuning voor ‘in-band‘ verdwijnt bij KPN.

De werking van in-band DTMF voor 2G en 3G zal vanaf dat moment wijzigen. Dit kan impact hebben voor gebruikers. Zo wordt deze verouderde technologie, die ook bekend staan als ‘toonkiezen', in een klein aantal gevallen nog gebruikt voor poorten of slagbomen en de aansturing van bijvoorbeeld ventilatiesystemen of verlichting.

Alternatieven zijn ruimschoots beschikbaar, onder meer ook via het ruime aanbod aan IoT-netwerken van KPN zoals bijvoorbeeld LTE-M.

Mocht u vragen hebben hierover, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

 

Volgende

Makkelijk wachtwoord
Wachtwoorden onthouden middels wachtwoordmanager