Einde 3G nadert! Wat betekent dit voor u?

Halverwege 2018 heeft KPN bekend gemaakt per 2022 te stoppen met zijn 3G-netwerk (zie ook KPN stopt met 3G-netwerk). Inmiddels zijn we over de helft van 2020, en komt 2022 er sneller aan dan u denkt. Per eind volgend jaar, per 31-12-2021, stopt KPN namelijk al met 3G.

Afgelopen zomer is officieel het 5G netwerk in Nederland gelanceerd, (zie 5G; klaar voor de toekomst). Hierdoor is de aandacht voor het einde van 3G enigszins op de achtergrond geraakt. Terwijl het stoppen van het 3G-netwerk juist van grote impact kan zijn, onder andere voor Internet of Things toepassingen.

Waarom stopt het 3G netwerk?

Na de introductie van 4G, waarmee klanten veel sneller en beter mobiel internet kregen, nam het aantal klanten op het 3G-netwerk snel af. Vanwege deze sterke afname in het gebruik, én om meer capaciteit en hogere snelheden te kunnen bieden, wordt 3G-capaciteit vrij gemaakt voor 4G. Zo komt er per 2022 definitief een eind aan de mobiele 3G standaard die ooit als onvoorstelbaar snel aanvoelde.

Wat merkt u hiervan?

In principe niet veel. Gebruikers die een telefoon zonder 4G-ondersteuning (VoLTE) hebben, moeten vanaf januari 2022 terugvallen op 2G, dat netwerk blijft (nog) wel in de lucht. De verwachting is echter dat in 2022 het grootste deel van de toestellen geschikt is voor 4G (en 5G), zodat veel mensen er weinig tot niets van zullen merken.

Echter voor sommige toepassingen kan de impact juist enorm zijn. Vooral het apparaat is daarin bepalend. Is er geen 4G dekking of zijn apparaten niet geschikt voor 4G, dan kan mobiele data straks alleen nog verstuurd worden via lage snelheid (2G) of via wifi.

Machine-to-Machine connectiviteit

Met name voor Internet of Things toepassingen (M2M connectiviteit) kan het stoppen van het 3G-netwerk van grote impact zijn. Mogelijk zijn de apparaten binnen de IoT-toepassing niet geschikt voor 4G. Dan kan de snelheid van het dataverkeer in het geding komen, omdat deze apparaten per 1-1-2022 alleen nog communiceren via het 2G-netwerk. Controleer daarom uw afhankelijkheid van 3G. Zonder geschikt alternatief kan de snelheid en eventueel continuïteit van uw toepassing in gevaar zijn.

Omdat de apparaten binnen de toepassing zich vaak verspreid ‘in het veld’ bevinden, zijn die apparaten niet altijd even gemakkelijk bereikbaar. Moet daar dus vervanging plaatsvinden, dan kan het zijn dat met nog minder dan anderhalf jaar te gaan, de tijd zo maar eens begint te dringen.

VTM houdt zijn klanten hiervan uiteraard op de hoogte. Mocht u echter zelf vragen hebben hierover, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

De toekomst van 4G

4G is betrouwbaar, stabiel én heeft landelijke dekking. Om ervoor te zorgen dat het 4G netwerk altijd snel, veilig en stabiel is, verbetert KPN continu de down- en uploadsnelheid. Met de vrijgekomen 3G-frequentieruimte is dat afgelopen jaren alleen maar beter geworden. Komende jaren zal het 4G netwerk dan ook als standaard gelden voor alle mobiele communicatie. Parallel aan de verdere doorontwikkeling en uitrol van de nieuwe generatie 5G


Bezoekers van deze pagina bekeken ook:
  > Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen 2G, 3G, 4G en de nieuwe standaard 5G?

 
Deel dit artikel via:
 

Whitepaper - Internet of Things is here to stay

Internet of Things is ‘here to stay’. In deze whitepaper lees je alles over het Internet Of Things en de mogelijkheden om IoT toe te passen binnen organisaties.

Download whitepaper

Volgende

ios1451
Update vandaag nog naar iOS 14.5.1