Doek gevallen voor ISDN

In april 2017 maakte KPN bekend dat de stekker uit ISDN getrokken ging worden in 2019. Zo ruim van te voren om klanten ruimschoots de tijd te geven om op alternatieven over te stappen. Eind augustus was het grootste deel van de ISDN-klanten inmiddels overgestapt op een toekomstvast alternatief.

Alarmen, liften en faxen

Het aantal aansluitingen daalde al jaren gestaag. De aankondiging van KPN in 2017 om ermee te stoppen leidde opvallend genoeg niet tot een versterking van die daling. Er bleken nog veel gebruikers te zijn van ISDN.

Consumenten zijn in overgrote meerderheid al lang en breed over op dsl, kabel of glasvezel. Het gaat vooral om bedrijven, en dan veelal om specifieke toepassingen. Denk aan alarmsystemen, spreekluistersystemen in liften, pinautomaten en faxen. Toepassingen waarvoor ISDN al die jaren 'gewoon werkte' en waarvoor dus geen reden was om over te stappen.

Overbodig

KPN stopt met ISDN omdat de ISDN als dienst overbodig is geworden door de komst van breedband en omdat de technologie verouderd is geraakt. Tevens neemt het aantal gebruikers van traditionele telefoniediensten de laatste jaren sterk af. Plus dat KPN voor de toekomst de strategie heeft om volledig over te stappen op een op IP gebaseerd netwerk, de netwerkinfrastructuur wil vereenvoudigen en zich wil richten op glasvezel.

ISDN15, 20 en 30 krijgen nog even respijt

Wat nog niet verdwijnt, zijn isdn15-, isdn20- en isdn30-verbindingen. Dit zijn de ISDN-verbindingen met respectievelijk vijftien, twintig en dertig kanalen. Dit type verbindingen steekt technisch anders in elkaar. Uiteindelijk moet echter in oktober 2021 ook het doek voor isdn15, -20 en -30 vallen.

Formeel is KPN op 1 september gestopt met ISDN1/2. Klanten die nog niet over zijn, verliezen niet direct hun verbinding. Voor de nog actieve ISDN-klanten, heeft KPN een beperkte coulanceperiode in het leven geroepen. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2020 alle lijnen zijn opgeheven. Daarna is ISDN1/2 als dienst definitief niet meer beschikbaar.

 

Bekijk hieronder de video: Randolph de Bruijn, Operationeel Manager Telefonie & Networking bij VTM, in gesprek met ICTTV.online over het verdwijnen van ISDN.


 

Volgende

Hans Olsthoorn directeur VTM ICT Telecom IoT Cybersecurity
Cyberproof? Het moet én én zijn!